Hiába állt 2-0 győzelemre a Synergy a 3 győzelemig tartó párharcban, az ETNZ hatalmas alakítással felállt és 3-2-re nyert a Louis Vuitton Trophyn.

La Maddalena, Szardínia: Először fordult elő, hogy orosz alakulat vett volna részt AC-hez kapcsolódó esemény döntőjében. Ez pedig annyira jól sikerült a Louis Vuitton Trophy olasz fordulójában, hogyha nem izgulják el, akkor valószínűleg meg is nyerik azt.

Az első futamot még szombat délután tartották és nagy meglepetésre azt a kevésbé esélyes Synergy Russian Sailing Team nyerte magabiztos vitorlázással. A rajt nem hozott nagy izgalmakat a Synergy balra akart menni az ETNZ pedig jobbra. Utóbbi választott jobban és ért fel elsőnek, hátszélben folytatódott a kézelengedés és a két irányba indultak. A kiwik ismét ügyesebben választottak és lent a kapunál úgy döntöttek, hogy első cirkálós stratégiájukat követik azaz jobbra helyezkednek, Synergyék persze a másik jelet vették lent, de ezúttal megcsúszott a baloldal és Karol Jablonski csapata ezúttal szorosan érkezett Barkerék nyakára, akik a layline közeli találkozókor továbbra is a jobboldalt védték. A Synergy egy balos pöffel megcsúszott és simán lekeresztezte az ETNZ-t. Innét pedig sima győzelem volt az oroszoknak.

A második futamban ismét egymástól távolabb rajtoltak a csapatok éppen fordítva, mint az előzőben. Ezúttal a Synergy választott jobban oldalt és tulajdonképpen rajt-cél győzelmet arattak.

A harmadik futamban az oroszok taktikusa és kormányosa komoly oktatófilmet fűzött be Barkeréknek a rajtról. A dialup és utána az ETNZ balra lökdösése majd 4 perig tartott, mindez a rajtvonal felett, közel a lee rajthoz. Az ETNZ halzolt korábban, de nem útjogos csapáson ért be a rajtzónába, míg az oroszok jobbcsapásra halzoltak kényszerítve a lee rajt bójánál hátszélben érkező ETNZ-t, mindezt nagyjából a rajt pillanatában, ezzel az ETNZ olyan extra mélységet kapott, ami elég volt a Synergynek hogy elsőként érjen fel. A leebójához közeledve aztán megremegett a csapat keze és a spi fennmaradt, majd a vízbe esett, így el is veszették a nagy nehezen összekovácsolt előnyüket.

Az ETNZ ekkor kapott vérszemet és a negyedik futamban már korán előreverekedték magukat. A Synergy hátszélben előzött és dűlőre akarta vinni a dolgot, de rossz döntést hoztak azzal, hogy mindenáron az ETNZ alá akartak ejteni, holott azok csak pár méterre voltak mögöttük. Meg is lett a baj, egy pillanatra fedést hozott létre az ETNZ hátulról, a Synergy ejtett és ezt büntette a zsűri. A kreuz feküdt az oroszoknak, de hátszélben nem bírtak elszakadni eléggé, hogy a büntetőt végrehajtsák, így jött a bevárós játék, esetleg az ETNZ büntetőre kényszerítése vagy a génua felhúzása, amellyel egyszerűen kivitelezhető a fordulót kötelezően tartalmazó büntető. A bevárásnak az lett a vége, hogy jobban lelassultak mint ellenfelük és az ETNZ létesített fedést és két halzolás után le is rohanták az oroszokat, megnyerve ezzel a futamot.

Az ötödik futamban a feljövőben lévő új-zélandi csapat kezében tartotta a dolgokat. Az utolsó hátszélben pedig a felhúzásnál keletkezett kis szakadás az első halzolásnál lenullázta az oroszok hátszeles vitorláját, ezzel levéve a stresszt a kiwi csapatról, akik nem kicsit örültek megérdemelt győzelmüknek.

Végeredmény:

1. Emirates Team New Zealand

2. SYNERGY Russian Sailing Team

3. All4One

4. Artemis

5. Mascalzone Latino Audi Team

6. Azzurra

7. TEAMORIGIN

8. Luna Rossa

9. BMW Oracle Racing Team

10. ALEPH Sailing Team