A vasárnapi ünnepélyes megnyitóval, Szoják Balázs főtitkár köszöntőjével kezdetét vette az idei évi tengeri bajnokság.

Közel 100 vitorlázóval, kilenc egység versenyez a bajnoki címért. A küzdelem meglehetősen szorosnak, ugyanakkor kiegyenlítettnek várható, hiszen minden egység csapatai kíváló vitorlázókat tudhatnak a fedélzeten. A többszörös korábbi bajnok idén nem nevezett, így többesélyes a bajnokság.

A hétfői napon két rövidebb navigációs túrafutamot kell teljesítenie a versenyző egységeknek, mely a Rogoznyica –  Tmara – Svilian – Smokvica  szigetek által határolta vízterületen került kijelölésre.  A korábbi heves hidegfrontból még mára is közel 30 csomós bóra fúj, ezért parti halasztással indult a verseny.

Az ORC szabályok szerint ugyanis 6-25 csomós szél között rendezhető ORC verseny, mivel ettől eltérő szélerőnél az ORC számok és képlet alapján számított eredmények irreálisan torzulnának. A horvát rendezőség idén kiegészül a Rijekai ORC bizottság elnökével is a több sokéves tapasztalattal rendelkező rendezők mellett, így szakmailag igen szigorúan ellenőrzött és betartatott szabályok és keretek között küzdhetnek a bajnoki címért a nevezett egységek.

A magyar vitorlázók jelenleg még tanulják ezt a rendszert, és ez most az első komoly lépés hogy meghonosodjon Magyarországon is a világszerte széles körben használt és általánosan elfogadott ORC rendszer.