Az új vitorlás-őrület elérte a Balatont is.

Bár kéttestű vitorláshajók – katamaránok – évtizedek óta léteznek, hosszú ideig nem jutottak komolyabb szerephez. Az elmúlt években viszont a katamarán végre világszerte megkezdte diadalmenetét.

A katamaránok bölcsője a Genfi-tó, ahol több méretben több katamarános hajóosztály is létrejött. A hajók XXI. századi gyorsaságának és látványosságának köszönhetően 2007-ben elindult az Extreme Sailing Series, ahol a Forma 1-hez hasonló, világszerte zajló versenysorozatban a vitorlázó élet elitjei negyven lábas katamaránokon versengenek egymás ellen. Mára a másfél évszázados múltú America’s Cup is váltott: 2011-ben 45 lábas (közel 15 méteres) merev vitorlázatú katamaránok résztvételével világkörüli helyszíneken rendez adrenalindús, grandiózus és látványos versenysorozatot. 2016-ban Rio de Janeiróban a katamarán olimpiai szám lesz, méghozzá kizárólag vegyes, női-férfi csapatok résztvételével.

Hazánkban a katamarán-vitorlázás a kétezres évek közepén indult virágzásnak. A magyar vitorlástörténelem fontos állomásaként tartható számon, hogy 2010-ben a Kékszalag történetében először indulhattak ilyen típusú vitorlások a rangos versenyen, tavaly nyáron pedig a Balatonon rendezték a Formula 18 osztály világbajnokságát, amely nemzetközi szinten is jelentős sportesemény volt.



2012-ben a katamaránok csillaga minden eddiginél fényesebben ragyog.  Idén ismét lehet katamaránnal indulni a Kékszalagon, ennek kapcsán pedig a kilencvenes évek eleje óta minden tavasszal megrendezett hajókiállítás, a Budapest Boatshow is a rájuk helyezi a hangsúlyt. A hajókiállítás egyik nagy különlegessége, hogy meghívást kapott a Kenguru Sailing Team is, így várhatóan testközelből is megtekinthető lesz a csapat átalakított hajója, a Concept 25-ös. Miután kiírták az úgynevezett nyílt (katamaránok számára is nyitott) Kékszalagot, ez a kéttestű volt az első hajó, amely megjelent a Balatonon, és amely 2009-ben versenyen kívül teljesítette a távot. A Concept 25-öst a tél folyamán átalakították, új formát kapott a test, finomítások történtek a hajó beállításain. A Kenguru Sailing Team az elmúlt időszak alatt komoly háttércsapatot állított fel, akik segítik a versenyzők munkáját – legyen szó akár technikai kérdésről, akár meteorológiáról.

A Budapest Boatshow területén a Concept 25-ös mellett várhatóan megtekinthető lesz a 2011-ben rendezett Formula 18 világbajnokság egyik legsikeresebb hazai párosának hajója. Ennek fedélzetén a Diószegi-Jankovics páros – a Kenguru Sailing Team tagjaként – a második legjobb magyarként futott be, a 49. helyet érve el az aranycsoportban a százegy indulóból.



A csapat tervei szerint a Concept 25-ösön és a Formula 18-as hajón kívül több katamaránt is kiállít. Mindezzel párhuzamosan pedig jelen lesz a hajókiállításon a Kenguru Sailing Team legújabb egysége, az első hazai női katamarános páros is, akik idén a háttércsapat támogatásával az alapoktól kezdték meg a felkészülést.



www.kengurusailing.hu