Átadásra került a Balatonfüredi Yacht Club felújított belső kikötője

A mai napon, 2012. január 28-án ünnepélyes keretek között átadásra került Európa egyik legrégebbi vitorlás klubjának, az idei évben 145. születésnapját ünneplő Balatonfüredi Yacht Club (ismertebb nevén  BYC) belső kikötője. Az Európai Uniós pályázati forrásból – KDOP-2.1.1/D-2F-2010-0002 pályázat – és 61 % saját erőből megvalósuló, több, mint nettó 80 millió forintos beruházás végeredménye a Balaton legrégebbi kikötőjének teljes felújítása és korszerűsítése.

byc-kikoto-felujitas01.jpg

A 2010. október 29-én kezdődő felújítást több éves előkészületi munka előzte meg, melyet a fizikai teljesítő képesség határára jutott létesítmény állapota, a 2010-es csapadékkal teli évad és a Balaton magas vízszintje sürgetett.

byc-kikoto-felujitas04-ilyen-volt.jpg

A korszerűsítés során felújításra került a déli hullámvédő móló, a nyugati partfal, valamint a belső kikötőben felgyülemlett iszaptöbblet is kikotrásra került. Két újabb vendéghellyel bővült a felújított kikötő, amely jelenleg 29 hajó befogadására alkalmas. Megújult a műemlék jellegű sólya és sólyatér, megtörtént az 1919-ben épült árbocdaru korszerűsítése. A rekonstrukció keretén belül megteremtődött a lehetősége egy mobil szennyvízszivattyú kialakításával a hajókban található beépített szennyvíztartályok ürítésére is. Az akadálymentesítés, a mozgássérült parkolók kialakítása, és egy, a mozgássérülteket hajóba beemelő daru által a Balatonon egyedülállóan, a mozgássérült versenyvitorlázás előírásainak teljes mértékben megfelelő létesítmény épült.

byc-kikoto-felujitas03.jpg

Az ünnepség Aranyos József, a Balatonfüredi Yacht Club elnökének köszöntőjével és bevezetőjével kezdődött, majd Nagy Attila, a klub előző elnöke és Böröcz István a BYC ügyvezetője ismertette a beruházással kapcsolatos prezentációt, végül az ünnepélyes szalagátvágást követően a meghívott vendégek helyszíni bejárás keretén belül ismerkedtek a megújult kikötővel.


Forrás: http://www.byc.hu