A görög Ioannis Mitakis stílusosan nyerte a Finn Európabajnokságot.

Az első három gyenge szeles nap után nem változott az időjárás.

Negyedik nap ugyanúgy kezdődött, mint a többi, hosszú várakozás, majd kialakult egy 7-8 csomós szél, amiben sikerült 2 futamot megrendezni, majd a harmadikat az első pályaszakasz után lelőni.

Az első futamot jó hátszeles taktikával a kétszeres olimpiai érmes Vasilij Zbogar nyerte a francia Thomas Le Breton előtt, míg harmadik a tavalyi junior európabajnok Josip Olujic lett.

A második futamban a horvát Ivan Kljakovic Gaspic meggyőző előnnyel nyerte a futamot Ioannis Mitakis és Filippo Baldassari előtt, aki a nap végére átvette a vezetést. Érdekes nap volt ez, hiszen akik eddig vezettek, visszacsúsztak a 8-9-10. helyre.

A verseny utolsó előtti napján csak 1 futamot sikerült rendezni, ami meglehetősen érdekessé tette az eredményt.

Alican Kaynar nyerte a futamot, de épp lemaradt a medal raceről 2 ponttal. Második helyen a ciprusi Haris Papadoupoulos lett, míg harmadik a görög Mitakis, aki ezzel átvette a vezetést a versenyen.

A Medal race szintén gyenge szélben zajlott, ami nem volt meglepetés az eddigiek után. Ioannis Mitakis a rajttól célig megőrízte vezető helyét és ezzel megnyerte az EB-t. Juniorban már kétszer győzedelmeskedett, most sikerült bizonyítania a felnőttek között is. A görög csak az utolsó nap előtt vette át a vezetést és végül csak 1 futamgyőzelemmel a medal race-ben nyerte a regattát. Második helyen Vasilij Zbogar végzett, akinek sikerült átvennie a második helyet Ivan Klakovic Gaspictól, aki végül harmadik helyen végzett a versenyen. Negyedik az olasz olimpikon Filippo Baldassari, míg ötödik a szintén olasz Giorgio Poggi lett. Legnagyobb meglepetést talán a török Akif Muslubas okozta, aki a 8. helyen végzett a regattán, pedig világversenyeken általában a mezőny második felében szokott végezni.

Haidekker Elemér Juniorok között a hetedik helyen végzett, abszolútban ez a 43. helyet jelentette, ami figyelembe véve, hogy idén még nem sokat vitorlázott, nem rossz eredmény. Junioroknál a versenyt a végig vezető lengyel Michal Jodlowski győzött, második a bulgár Dimitar Vangelov, míg harmadik az orosz Andrey yanitsky lett.

Haidekker Péter az 54. helyen végzett.

A mezőny egy része innen Palmára utazik, ahol a Princessa Sofia kupáért versenyeznek, az első ISAF világkupa versenyen Európában. Ezután Hyéres következik, majd az angol bajnokság, illetve az utolsó kvalifikációs verseny, a VB Falmouthban, Anglia délnyugati csücskénél.




A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Marina Prinzivalli