Újra megmérettetnek Magyarország települései a Balaton vízén

Idén második alkalommal rendezik meg a települések vitorlásversenyét, a Balatourt. A rendezvény verseny és családi nap egyben, a futam ideje alatt és azt követően parti programokkal várnak a rendezők mindenkit Balatonföldvárra július második felében.




Közeleg a nyár és vele együtt a Magyar tenger egyik legmeghatározóbb vitorlás eseménye, a II. Balatour Nemzeti Településkupa és Vitorlás Családi Nap. A rendezvény már a tavalyi indulásakor nagy sikert aratott a színvonalas vitorlásverseny és a szórakoztató programok eddig még nem látott párosításának köszönhetően. A rendezvény alapötlete 2010- ben pattant ki Halenár István, az SHS Élményügynökség ügyvezetőjének fejéből, aki amellett, hogy több cégét vezeti, maga is aktívan vitorlázik. Ugyan csak néhány éve űzi ezt a szenvedélyt, de olyannyira magával ragadta, hogy szeretné minél több emberrel megismertetni ezt a sportágat és minél inkább szélesíteni a vitorlázás iránt rajongók táborát egy izgalmas verseny keretében és az e köré felépített szórakoztató programokon keresztül. A rendezvény szellemiségét számos ismert ember pártolja, köztük Czene Attila, aki az esemény fővédnökeként, Semjén Zsolt és Litkey Farkas, akik pedig az esemény védnöki tisztségeiben lesznek jelen.

A rendezvény fő versenyszámaként kerül lebonyolításra a II Nemzeti Településkupa, ahol a nevezőknek alkalma nyílik a szívükhöz legközelebb álló település képviseletében megmérkőzni a saját illetve a képviselt település dicsőségéért. A részvételnek nem feltétele, hogy mindenképpen települési színekben kell indulni. A szervezők szívesen fogadják a helyhez köthető civil szervezetek, egyesületek, társaságok, esetleg egyszerű hajóskapitányok jelentkezését is. „A Balatour vitorlázásról szól, ahol a hajósok és családjaik vannak a középpontban, akár versenyzőként, akár érdeklődőként látogatnak ki az eseményre. Az idei rendezvény is tényleg tartalmas és ütős programnak ígérkezik, ahol a vendégek megtalálhatják a kedvükre való szórakozási lehetőségeket. A saját és szervezőtársaim nevében is mondhatom, hogy mindenkit nagy szeretettel várunk!” – Halenár István


Az idei rendezvénynek Balatonföldvár városa ad otthont Július 20 – 21. – én, ugyanis a szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel plusz egy nappal bővítették a programot. A bővítés apropójához az a felismerés is hozzátartozik, hogy kevés rendezvény gondoskodik a már a versenyt megelőző napon megérkező versenyzők szórakoztatásáról. Ezért a rendezvény első napját amolyan „welcome” jelleggel szervezik. A rendezvényt Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere nyitja meg délelőtt 11 órakor. Természetesen a rendezvény minden szolgáltatása igénybe vehető az első napon is. Továbbá az esti buli hangulatáról Roy és Ádám nagykoncertje gondoskodik. A versenyzők másnap reggel 11 órakor állnak rajthoz és ezzel kezdetét veszi a megmérettetés. Az amatőr túraverseny értékelése YS I, YSII és YSIII hajóosztályok szerint történik. Díjazásra kerülnek a hajóosztályok első helyezettjei és az abszolút befutó. A díjazottakra számos értékes nyeremény – wellness hétvége – vár a kupa, az érmek és a dicsőség mellett.


Eközben már a verseny rajtja előtt elkezdődnek a parti rendezvények a kikötő közvetlen szomszédságában lévő önkormányzati területen. A szervezők minden korosztály számára kínálnak izgalmas és érdekes programokat. A gyerekeknek légvár, lufi-bohóc, arcfestés, játszóház, szabadtéri játékok és még rengeteg érdekesség kerül felállításra, amellett, hogy a számukra is érdekes fellépések sora várja a publikumot a nagyszínpadon (Pl.: Christian Panthera, mentalista lélegzetelállító műsora). A felnőttekre is tartalmas kikapcsolódás vár, a számos szolgáltatás mellett tájékozódhatnak a települések kiállításán, sétavitorlások indulnak egész nap, „vitorlázás alapja” címmel tart oktatást a Holovits Vitorlásiskola – amely segítségével mindenkinek kézzel foghatóvá válik a vitorlázás élménye -, és híres fellépők biztosítják az önfeledt szórakozást. Este Molnár Ferenc Caramel koncertjére kerül sor, amely megfelelő hangulatot ad az egész napi izgalmat levezető buliban. Ezt követően a napot egy hatalmas tűzijáték zárja majd le, este 10 órakor. „Az ingyenesen látogatható rendezvény idén is bővelkedik programlehetőségekben, tényleg érdekes és izgalmas eseménynek ígérkezik. A várhatóan igen nagy számban kilátogató közönség felejthetetlen élményekkel gazdagodhat a vitorlázás terén, és emellett az egész család kiválóan szórakozhat.” – Halenár István

Az érdeklődők további információkat találhatnak az eseményről

a rendezvény honlapján

valamint a

hivatalos Facebook oldalán

.


Fotó: Balatour 2011