Úgy esett, hogy a Kielzugvogel osztály első hazai versenye és az első Velencei-tavi verseny egybe esett.

A szokásoknak megfelelően a Silwell Kupával kezdődött a hétvégén a szezon a Velencei-tavon. Idén elöször egy új hajóosztály is bemutatkozott a versenyen.

A nemrég alakult Kielzugvogel osztály mutatkozott be szép számú külföldi résztvevővel.



Az osztály különlegessége az, hogy tőkesúlyos: Így ez lehet a Velencei-tavon az első tőkesúlyos versenyosztály. Egyébként nagyon biztonságos hajó ez a madár. Viszont komoly siklatásra is képes. Az 5-6-os szélben simán mentünk 21,5 km/órát. A génua izgalmassá teszi a hajót de egy kényelmes, hosszú, hosszú évekig vitorlázható. A tóra akár tökéletes is lehet. Akár oktatóhajónak akár kényelmesebb versenyhajónak is.



Szóval a péntek délutánra tervezett rövid túrafutam el is maradta  szél miatt. Szombaton is elég sokat ültünka parton , de azután belemozdultunk. A futamra beerősödött a szél, de simán lehetett még vitorlázni. A külföldiek egy része nem is eröltette szét magát. Érthető módon, hiszen nem akarták túlságosan szétcincálni a cájgot.  Az utolsó kreuzra már csak négy hajó fordult volna, de itt sikerült kiesnem a hajóból egy buta halzolásnál és meg kellett tanulnom ezt azt. Főleg azt, hogy egy mentőmellényen nem véletlenül van egy nagy adag feleslgesnek tünő heveder.  És ha nem köti be az ember nem biztos, hogy olyan szerencsés mint én voltam szombaton.



Végül három hajó tudott befutni. Az második futamra már csak egy magyar hajó eredt a távnak, de a szél csúnyán bevadult és az első raumban az is elcsapta az árbocát.

Némi üröm volt az örömben az esti csülök pékné módra. Lélekmelegítőnek. Ezt legjobban Beló élvezte (nem én Belo, de simán én is lehettem volna)  Íme egy remek kép az élvezeti értékről. A külföldiek mindenképpen úgy nyilatkoztak, hogy élvezték az estét.



Mára annyira hideg volt és rendesen tutult a szél, hogy mindenki összepakolt és elindult haza egy rövid díjkiosztó után.

Az az érzésem, hogy a Silwell Kupa is erre a sorsra jutott, de azt már nem volt időm kivárni.

Minden esetre egy remek kis hajóosztállyal sikerült vitorlázni. Van benne minden. Ami bizonyos kor fölött  és alatt is fontos…

Nekem tetszik.

Silwell Kupa végeredménye:

silwell-2012.pdf

Azért akad néhány kép a Silwell Kupáról is (hamarosan eredmény is):


DSC_2462s.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Hlavay Richárd, Beliczay Péter