I. Melanomamobil 2szalag Katamarán Nagydíj a Balatonon

Kereken 48 óra állt a Kékszalag résztvevőinek rendelkezésére, hogy eljussanak a célhoz, ám a Balaton szombatra sem maradt vitorlásverseny nélkül. A legendás tókerülés lefújása után fél órával elrajtolt az I. Melanomamobil 2szalag Katamarán Nagydíj.

A rajtvonalon huszonnégy katamarán sorakozott fel, amelyek a füredi rajt után a fűzfői öbölben, majd Aliga előtt vették a bójákat, végül Zamárdit érintve érkeztek volna a befutóra a balatonfüredi nagymóló elé. A verseny rendezői úgy határozták meg a bóják koordinátáit, hogy minden évben ugyanazon a helyen legyenek a pályajelek. Az időjárás azonban nem vette a versenyt kegyeibe, így az aligai pályajel után teljesen elállt az addig is épp csak fújdogáló szél. Délután 5 óráig kellett volna teljesíteni a távot, azonban az élmezőny ebben az időpontban még csak Zamárdi előtt vitorlázott, így nem született végeredmény, és a jövőben megdöntendő rekord sem került felállításra.

„Ezúttal nem ajándékozott meg bennünket a tó megfelelő széllel, így sajnos egyetlen egység sem tudta teljesíteni a távot. Becslésem szerint egy óra hiányzott az elsőknek a befutásig. Az idei versenyt magunkra nézve is tanulásnak szántuk. Néhány dolgon már most biztos, hogy változtatni fogunk, de az alapötletet megtartjuk, így 2013-ban is lesz 2szalag a sportkatamaránoknak.” – nyilatkozta Székely András, a versenyt rendező Katamarán Sportegyesület alelnöke.

A verseny megrendezését finanszírozó Melanomamobil a Kékszalag fesztivál ideje alatt a Magyar Vitorlás Szövetség kikötöjében végezte a szűréseket. Braun János, a Melanomamobil ügyvezetője szerint a vitorlázók rengeteget vannak napon, ezért számukra talán mindenki másnál fontosabb a rendszeres szűrés. A melanomát ugyan közvetlenül nem a napsugárzás okozza, de a legjelentősebb rizikófaktorok között tartják számon. A cég a Kékszalag és a 2szalag indulói számára is biztosított kedvezményes kupont a szűréshez, amely minden rendelőjükben felhasználható.