Yardstick Flottabajnokság lett a Yardstick Trophy 2012 vitorlás versenysorozat!


A Magyar Vitorlás Szövetség elnökségének határozata értelmében a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat 2012. évi szezonja hivatalos Yardstick Flottabajnokságnak minősül. A sorozat osztályonkénti győztesei és helyezettjei Flottabajnoki címet kapnak a Magyar Vitorlás Szövetségtől.A Magyar Vitorlás Szövetség és területi szövetsége a Somogy Megyei Vitorlás Szövetség, szerződésben állapodott meg arról, hogy már a 2012. évben közösen írják ki a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozatot és ezzel egyidejűleg Yardstick Flottabajnokságnak minősítik.

A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta csökkenő érdeklődés és aktivitás mellett rendezi a yardstick osztályok bajnokságait. Elméleti szinten már korábban felmerült, hogy a yardstick osztályoknak nem a hagyományos, évi 3-4 napos bajnokságokat kell rendezni, sokkal inkább megfelel a résztvevőknek egy sorozat jellegű bajnokság. Ennek megvalósítására tökéletes lehetőséget nyújt – a Balaton legnagyobb hagyományokkal rendelkező versenyeit sorozatba tömörítő – Yardstick Trophy flottabajnoki rangra emelése. A Magyar Vitorlás Szövetség vezetése ugyanakkor elkötelezett a professzionálisabb előnyszámrendszer az ORC bevezetése mellett, amelynek megvalósítása részben a yardstick rendszer versenyzőire támaszkodik. Az MVSZ előnyszám rendszerekkel kapcsolatos törekvései és a Somogy Megyei Vitorlás Szövetség elképzelése nagyon közel állt egymáshoz és csupán, néhány napos egyeztetési folyamatot követően megszületett a felek megállapodása.A Somogy Megyei Vitorlás Szövetség az MVSZ tagszervek, mint rendező klubok bevonása mellett szervezi a hivatalos Yardstick Flottabajnokságot, megteremtve ezzel egy olyan előnyszámrendszerben versenyző vitorlázó bázist, akik számára az ORC rendszerhez csatlakozás jelentheti a professzionálisabb versenyzést, a hajóváltás nélküli színvonal emelkedést.

A Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat 8 versenyrendező klubja által szervezett 11 fordulója kifejezetten alkalmas, hogy betöltse azt a szerepet, amely megfelel a yardstick osztályokban versenyzők igényeinek. Flottabajnoki rangra emelése pedig olyan értéket ad a sorozatnak mellyel korábban egyetlen versenysorozat sem rendelkezett. A Flottabajnokság futamai Keszthely és Kenese között, a Balaton teljes területén, május közepétől, november elejéig biztosítanak versenyzési lehetőséget a résztvevőknek.A szövetségek megállapodása kiterjed az egységes versenyrendezési követelményrendszer kidolgozására, a versenyrendezések ellenőrzésére, a yardstick rendszer tökéletesítésére, a yardstick előnyszámok és a hajók technikai ellenőrzésére valamint egy hatékony média együttműködésre. A Flottabajnokság eredményhirdetése és díjazása a szezont követően az MVSZ által szervezett vitorlásbálon lesz.

A most Flottabajnoksággá minősített YST sorozat, 2010-es indulása óta folyamatos fejlődést könyvelhet el. Az első szezonban már 246 különböző hajó vett részt a sorozaton és ez a szám 2011-re 347-re nőtt. Az idén bevezetett változások további résztvevőszám növekedést prognosztizálnak.

A versenysorozat, a kezdetektől rendelkezik saját internetes oldallal és Facebook elérhetőséggel, a sorozat valamennyi futamáról készül szöveges beszámoló és film, illetve minden versenyre legalább egy fotóriportert delegálnak a szervezők. A most aláírt megállapodás értelmében megvalósul a versenyrendezések szakmai felügyelete és a hajók technikai ellenőrzése. A szerződés értelmében a jövőben csak olyan klub rendezhet Flottabajnoki fordulót, amely az adott szezonra rendelkezik, az MVSZ-el kötött, aláírt sportszolgáltatási szerződéssel.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a vitorlás szezont bemutató és egyben lezáró kiadvány a Szélképek évkönyv, külön fejezetet szentel a Flottabajnokságnak, a versenysorozaton készült képeknek.A Yardstick Trophy 2012-es szezonjának valamennyi versenye beleszámít a flottabajnoki értékelésbe, így a sorozat következő állomásaként, e hétvégén megrendezésre kerülő ábrahámhegyi XII. Rizling Kupán is már ennek tudatában szállhatnak vízre a résztvevők.


Bővebb információ:


http://www.yardsticktrophy.hu/


Yardstick Trophy a Facebook-on:


https://www.facebook.com/pages/Yardstick-Trophy-Nagyhaj%C3%B3s-Kupasorozat/133483673377087