Az alábbiakban a sajtótájékoztató anyagát olvashatják.

Tegnap délelőtt 11 órakor Balatonföldváron, a Beatrix Rendezvényteremben tartott sajtótájékoztatót az SHS Élményügynökség, a Balatour Nemzeti Településkupa és Vitorlás Családi Nap főszervezője.A téma természetesen az idei rendezvény volt, amelynek Balatonföldvár városa ad otthont július 20-21 –én. A helyszínen megjelent újságírókat Timo, a RiseFM műsorvezetője köszöntötte, mint a tájékoztató moderátora. A felszólalók között volt Halenár  István, a Balatour főszervezője, Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere, Palkovics Krisztián, válogatott jégkorongozó, és Litkey Farkas, aki a helyszínen nem tudott jelen lenni, viszont elküldte néhány mondatos üdvözletét  és egy rövid beszédet a rendezvényről.

Elsőként Halenár István a Balatour főszervezőjének beszédét hallgathatták meg a megjelentek.

„Vitorlázni csodálatos! Ezzel a mottóval kezdtük tavalyi sajtótájékoztatónkat, és ez a szellemiség motivál bennünket azóta is. A tavalyi nagyon sikeres Balatonlellei rendezvényünk alapjain szeretnénk még több vitorlázóban, és vitorlázás terén még szűz emberben felébreszteni ezt a nemes gondolatot, miközben együtt szórakozunk egyedülállónak mondható családi napunkon.”


Beszéde következő részében kitért a helyszíni adottságok méltatására és Balatonföldvár, mint város együttműködési készségét is dicsérte.

„Olyan sok érv szólt Balatonföldvár mellett, hogy számunkra nem volt kérdés a helyszínválasztás. A földrajzi elhelyezkedése remek, gyönyörű a város és a kikötője is a Balaton egyik legnagyobb befogadóképességgel rendelkező hajóportája. Ezen kívül a városvezetés is mindenben partner volt. A kiváló adottságokra hatalmas szervezőmunkával egy igen színvonalas, és tartalmas hétvégét állítottunk össze.”

Halenár István, a továbbiakban a rendezvény céljait így foglalta össze:

„Célunk, hogy a vitorlázást, mint remek sportot, és csodaszép hobbit, megismertessük azokkal a kilátogató vendégekkel, akiknek eddig nem volt alkalmuk kipróbálni, és egyedülálló programjainkon keresztül betekintést kapjanak annak szépségeibe. Az ingyenesen látogatható esemény ezen felül rengeteg kikapcsolódási lehetőséget, és szórakoztató műsort tartalmaz minden korosztály számára, a versenyre érkező hajósoknak, és a kilátogató érdeklődőknek egyaránt. A rendezvény ezáltal komplett családi napot hordoz magában, tele élményekkel”

Felszólalásának további részében kitért a verseny részleteinek ismertetésére.

„A II. Balatour Nemzeti Településkupa egy nagyhajós túraverseny, amely a Balatonföldvár előtti vízterületen kerül lebonyolításra. Ez alkotja a rendezvény fő programját és versenyszámát, valamint a programok összességében e köré a verseny köré épülnek fel. A versenyen minden nevező hajó egy-egy a szívéhez közel álló település színeiben állhat rajthoz. Lehetőség van továbbá településhez köthető cégek, civil szervezetek, sportegyesületek nevezésére is.Minden hajóosztályban az első helyezettek wellness hétvégét, a második és harmadik helyezettek pedig értékes tárgynyereményeket vihetnek haza”


Ezután a programokról esett szó. A Főszervező elmondta, hogy a Balatour megnyitó beszédére, amelyet Holovits Huba polgármester mond majd el, július 20. –án, délelőtt 11 órakor kerül sor. Ezután kezdődhetnek meg a szabadtéri programok, amely során Roy és Ádám nagykoncertje is megrendezésre kerül a pénteki nap záróakkordjaként. A szombati nap, a verseny napja lesz, mivel délelőtt 11 kor rajtol el a II. Balatour Nemzeti Település Kupa. Emellett természetesen a parti programok is folyamatosan elérhetőek és igénybe vehetőek lesznek. A napot egy nagyszerű fogadás és parti követi, többek között Christian Panthera és Szekeres Adrien fellépésével, valamint tűzijátékkal.


Ezután a főszervező egy fontos újítást is bejelentett a versenyszervezéssel kapcsolatban:

„A Snewisport.com által, a helyszíni monitoron és a weboldalunkon is követhető lesz a verseny egy speciális, GPS alapú közvetítőrendszer segítségével.”

Halenár István ezután elmondta, hogy a parti rendezvények összeválogatásakor valóban a család-barátságra törekedtek, és minden programot igyekeztek úgy kialakítani, hogy minden korosztály találjon a  számára megfelelőt.

„A kicsiket játszóház, gyerekfellépők, vitorlás alapoktatás, logikai játékok, légvár, arcfestés, lufibohóc, Christian Panthera varázslatos előadása és még számos izgalmas programlehetőség várja. Eközben a felnőttek is kiválóan szórakozhatnak, hiszen kirakodóvásár, egész napos sétavitorlázás, bor és pálinkaház, vitorlás bemutatók, koncertek, utcabál és tűzijáték biztosítja az önfeledt kikapcsolódást.”


A főszervező elvárásai szerint a rendezvény két napja alatt legalább 10 000 embert láthatnak vendégül, a versenyre pedig több mint 100 hajó nevezését várják.

A tájékoztató Holovits Huba polgármester felszólalásával folytatódott, aki már a tavalyi Balatour –on is jelen volt és balatonföldvári legénységével első helyezést ért el hajóosztályában.

„ Balatonföldvár és a vitorlázás története nagyon szorosan összefonódik. Amellett, hogy a város már két olimpiai bajnokot és számos nagyszerű sportolót adott a vitorlás sportágnak, itt található a déli part legnagyobb befogadóképességű kikötője is. Balatonföldvárt, akár a déli parti vitorlázás fellegvárának is tekinthetjük.”

A polgármester ezután elmondta, hogy nagyon szívesen vették a szervezők részéről, hogy Balatonföldvárt választották az idei rendezvény helyszínéül és bízik benne, hogy az idei sikeres szervezés Balatonföldváron tartja a rendezvényt a jövőben is.


Holovits Huba beszéde után Litkey Farkas üdvözlő üzenetét és rövid beszédét olvasta fel a tájékoztató moderátora Timo. A beszédben Litkey Farkas hangsúlyozta, hogy nagyon ritkán találkozik ilyen meggondolt és profi szervezőmunkával, mint amilyen a Balatournál adott.

„Fontos megjegyeznem, hogy versenyzőként számos profi szervezésű versenyen vettem már részt pályafutásom során, de a Balatour, noha amatőr versenyként tartják számon, a szervezés színvonalát illetően számos területen méltó a profi versenyekhez. Nagyon lelkes és tettre kész csapatot ismerhettem meg a szervezőkben, akik minden gondolatukkal értékeket szeretnének alkotni.”

A beszéd felolvasása után Palkovics Krisztián szólt néhány szót, aki elmondta, hogy nagyon ritka, hogy egy vitorlásversenyen ekkora figyelmet fordítanak a versenyzők családjaira.

„Végre van egy verseny, ahová nyugodtan elhívhatom a családom, mert nem gyötör a lelkiismeretfurdalás, hogy ameddig én a vízen vagyok és remekül szórakozom, ők otthon unatkoznak. Ehelyett inkább eljöhetnek velem és együtt eltölthetünk egy remek napot.”

Krisztián azt is hozzátette, hogy nagyon kevés az olyan verseny, amely ennyire nagylelkű a versenyzőkkel és ilyen sok mindent biztosít nekik.

„Más versenyeknél gyakran tapasztalom, hogy a nevezési díjak növekedésével arányosan nem nő a szolgáltatások minősége. Ezzel szemben a Balatour egy igazán színvonalas verseny és egyben kikapcsolódási lehetőséget biztosít”

Palkovics Krisztián beszéde után Timo zárta az eseményt és invitálta állófogadásra a vendégeket.

Honlap:

www.balatour.com


Facebook.com/balatour