avagy YKA Nagyhajós Regatta

A Yacht Klub Agárdban álló nagyhajósok hite a jó időben erősebbnek bizonyult a hidegfrontnál, ezért remek időben, egy pazar túrafutamot és két remek pályaversenyt futott az YKA Nagyhajós Regattára benevezett nyolc egység a hétvégén a Velencei-tavon.



Az idei szezonban az YKA-ban álló nagyhajsok már számos alkalommal bizonyították, hogy nincs az az ijesztő időjárás előrejelzés, ami visszatartaná őket, hogy versenybe szálljanak. A Velencei-tavi amatőr versenyek magját ma már ez a csapat adja. Az elmúlt szombaton kívázi háziversenyre jött össze a csapat. A hét elején még félő volt, hogy a hétvégre ígért hidegfront viharos széllel és esővel érkezik, ehhez képest szombaton kellemes 2-3-as szél és fátyolfehős ég fogadta a vitorlázókat. A kétnapos verseny egy túrafutammal kezdődött. A mezőnynek a Hosszú tisztáson kellett elvitorlázni a Vaskapuig, ott be a tisztásra az első fordítóbójához, majd vissza, és egy hosszú ezen a délelőtt krajcos menetben a velencei Fehér templom előtt venni a másik fordítóbóját, majd visszavitorlázni az YKA előtti befutóba.



A rajtnál a három vándormadár jött el elsőként, szorosan a Mikkával a nyomukban. A Mezőny az első bója után széthúzódott, az élen a Vándor Nirvána és a Shanti párosversenybe kezdett, mögöttük az üldözők egymással vívtak. Az első bóját a két vándormadár majdnem egyszerre vette, de krajcos szakaszon a piros hajó meglépett, és verhetetlennek bizonyult. A két kielzugvogel nyomában a mezőnyt a Mikka vezette, míg a madarak átlósan átvágtak egy takkon a Nagytisztáson, a Berger Miklós kormányozta hajó előbb északnak tartott, majd nagyjából vízközépen ejtett és egy éles menetben tartott Velencére. A mezőny többi tagja nagyjából átlósan igyekezett átjutni a versenypályán. A szél szokatlanul egyenletes volt, és viszonylag kisebb tartományban forgolódott csak, a fehjér templom előtti halzolás után, szinte egy takkon lehetett a célra tartani. Némi üröm volt az örömben, hogy az első két hajó befutása után elkezdett szemerkélni az eső, de szerencsére nem áztatta el nagyon a mezőnyt.



A remek ebéd után, a másnapi túrafutam megbeszélése volt a program, amin a versenyrendező Tímár “Timu” Péter nemcsak a versenyszabályok, talán feledésbe merült részleteit idézte fel, de – másnap kiderült – hasznos taktikai tanácsokkal is szolgált a pályaversenyzésben járatlanabb nagyhajósoknak. Délután spontán edzésre gyűltek össze néhányan a Nagytisztáson, egy klasszikus háromszögben futottunk néhány kört, remek sportos szélben, napsütésben.



Vasárnap reggel 10-kor rajtolt a pályaverseny első futama, kellemes napsütésben, és 2-3-as szélben. Az első kört, amelyen a Vándor Nirvána ismét csak megfoghatatlannak bizonyult, alig valamivel több, mint húsz perc alatt teljesítették a leggyorsabbak. A szél kevésbbé volt stabil, ezért a második futam előtt módosítani kellett a pályát, amit Timu meg is nyújtott kicsit, amennyire csak a vízmélység és a szélerő engedte. A második futam is jó szélben indult, s míg az első helyért a Vándor Nirvána és a Shanti között egészen szoros verseny alakult ki az első krajcos szakaszon, a Mikka nagyon ügyes taktikával körbevitorlázva őket, a surranópályán elhúzott. Mire a két vándormadár kormányosai a bója közelében ugyan, de belecsúsztak egy limányba, a Mikka a partközeli szélcsíkon remek tempóval húzott a pályajelre, elsőnek vette azt, és komolyan ellépett. A nagyhajók között a második helyen vitorlázó Nono, a Mikkát követve szintén nagyon feljött a két éllovas zugra, és az időközben a pálya közepén frissülő szélben a mezőny egyetlen kalóza is komoly tempóval közelített. A Mikka után azonban másodikként a Vándor Nirvána halzolt, majd a Shanti, utánuk a kalóz és aztán a Nono. A sorrend a befutóig nem változott. Olykor egy-egy frissülés felvillantotta a reményt, hogy a második futam végeredménye megváltozhat, de csak a másoik és harmadik helyért volt nyílt a verseny, a Mikka nagyon jó tempóban, magabiztosan nyerte a pályaverseny második futamát és ezzel az abszolút versenyben igen értékes pontokat szerzett.


Az abszolút végeredmény:

1.  Majthényi Gábor, Majthényi Mátyás (Vándor Nirvána)

2.  Berger Miklós, Bergerné Lőw Judit, Mayer Tamás (Mikka)

3.  Hlavay Richárd, Filo Zsófi (Shanti)