Ezen a hét végén a Balaton azt az arcát mutatta, amelynél vitorlások számára szinte jobb

alig lehet.

A keleti medencére ki lehetett írni a megtelt táblát. A két nagy nemzetközi verseny

egyike – Laser Europa Kupa – az ifjak örömére szolgált a másik azok számára, akik a vitorlázó

tudásukat  sok-sok év alatt már többször bizonyították.  Erre volt minimum 40 évük, de néhányuknak, több

mint 70. A bizonyítás helyét sokuknak nem a„mezei” versenyek jelentették, hanem olimpiák, világbajnokságok.

A több mint 60 fős mezőnyben, a kritikus pontok tömegjeleneteinek indulatos pillanatait kivéve, minden

versenyzőről a részvétel öröme sugárzott. A legtávolabbról jött 12 orosz versenyző is az újra jövünk érzésével indult vissza, több mint 2000 km-t autózva. A  világhírű  horvát versenyzők is, a még több versenyző idehívását és az együttműködés lehetőségét magyarázták. A tavalyi részvevők is továbbvitték a verseny jó hírét, amitől több mint 50 %-kal nőtt a mezőny.

Véleményem szerint 3 nap, 9 remek futama ilyen optimális körülmények között nem eredményezhet mást, csak azt, hogy a verseny rangja  tovább nő és rövid időn belül sok finnes év eleji naptár összeállításában  és az elsők között írja, a Tihanyi Hajós Egylet

hagyományos szeptember eleji Finn Masters versenyét és már alig várja, a Rutai Andi kezei alatt szerveződő versenyen való indulást. Segít, hogy a világ egyik legversenyképesebb finnjét Magyarországon gyártják a Pata műhelyben, amely egyben a verseny fő támogatója is. Az osztály nemzetközi  szövetsége elnökének, Hajdú Balázsnak komoly része van abban, hogy a finn továbbra is olimpiai osztály, amelynek  katalizáló hatása tagadhatatlan.

A csütörtök 4-6-os Bf. ÉNY szelében senki sem szállt el véglegesen, hajó és ember általában épen a partra került. A jó kis hullámok a tengerhez szokott versenyzők számára sem hagytak hiányérzetet. A jó kis siklatásokra bőven volt lehetőség, még akárannak a „falsolós” verziójára is.

Pénteken egy kis halasztás után megerősödött a D-DNY szél és 2-4-es erősségével ideális volt az előző nap erős szele után.

A Sipos Péter által szervezett és felszerelt magyar résztvevők és a sok neves külföldi résztvevő közül had emeljek ki egyet, nemcsak a személyes barátság okán, hanem azért is mert 71 évesen, még mindig egy rendkívüli finnes vitorlázó tudással rendelkezik (a horvát ifjúságot oktatja vitorlázásra Splitben) és élete a hajózás. Bármennyire is azt gondolhatnák sokan, hogy milyen osztály az, ahol egy „Legend” korú fölényesen nyeri a versenyt, azoknak jelzem, nem szégyen tőle kikapni (persze

előtte végezni bármikor fantasztikus érzés) és megtisztelő vele egy mezőnyben küzdeni.
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!