Rajthoz áll a Formula 18 és a M3 nyílt osztály

A laser, 470 és 49er osztályokkal együtt szerdán kezdődik a katamaránosok 2012. évi országos bajnoksága a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében. A rendezők a Balatonfüred előtti vízterületen naponta 4 futamot terveznek, de az időjárás előrejelzések alapján adódhat olyan nap a bajnokságon, amikor az erős szél miatt nem engedik vízre szállni a mezőnyt. A rutinos hajókezelésre biztosan szükség lesz, izgalmas napoknak nézünk elébe.Az F18 osztály legjobbjai, Váradi-Szabó János és Petheő Tamás címvédésre készülnek, a kormányos idén komoly sérülésből gyógyult fel, az erős mezőnyben nem lesz könnyű dolguk. A bajnok hajó komoly kihívója a Vándor Róbert és Kalocsai Zsolt alkotta páros, akik talán az eddigi legeredményesebb évükön vannak túl. Sokat várhatunk Diószegi Zoltántól is, aki a vegyes csapatok világtrendje nyomán idén női mancsafttal, Michaletzky Lucával sikeresen versenyezte végig a szezont. A bajnokságon várhatóan 14-15 hajó indul majd, így adódhatnak meglepetések.

Az M3-as, úgynevezett nyílt katamarán osztályban jóval kevesebb résztvevőt várnak, de jó hír, hogy akadnak közöttük újoncok. A tavalyi évben nem volt elegendő nevező a bajnokság megrendezéséhez, ezért a szabaddá vált hétvégére nyílt napokat szerveztek. Az alsóörsi katamarán bázison a versenyzők segítségével bárki kipóbálhatta a hajókat, a szervezők közel száz embert vitorláztattak meg. Ebben az évben már hat egység biztosra mondta a résztvételét, így a nyílt nap ezúttal elmarad, cserébe van kinek drukkolni idén.

Ebben a felállásban valószínűleg az idei év az utolsó, mert a 2016-os riói olimpiára a Nacra 17 típusú hajót választották olimpiai hajóosztálynak, így a 17 lábas katamarán megjelenésével biztosan lesznek átrendeződések a mezőnyben.


Forrás: CherryCom