Izgalmas futammal zárta Balatonbogláron az évadot Magyarország legkedveltebb amatőr vitorlásverseny-sorozata

A Pilsner Úr, azaz Ligeti Zoltán és családja nyerte a VI. Balaton Regatta vitorlásverseny sorozat abszolút első helyét. Taroltak a családok, ugyanis összetettben mindhárom Yardstick osztály élén egy család végzett.  Az összesen tíz futamból álló sorozat utolsó, balatonboglári állomásán – mely egyben az V. Építész Regatta Nagydíj is volt- nemcsak a széltaktikára, hanem technikai tudásra is szükség volt.

Szakmailag különösen értékes futammal zárta az idei versenyidényt a Balaton Regatta. Mint ahogy Dániel Gábor versenyigazgató elmondta: szerencsére nem jött be a meteorológia „kis szeles” jóslata, és kellemes, stabil K-i, ÉK-i szélben igazán jó futamot teljesített a 78 induló hajó. A kezdeti cirkáló szakaszt trükkös félszeles rész követett, majd spinakkeres, azaz hátszél vitorlás szakasszal zárult a táv.

boglar2.jpg

A versenyigazgató szerint jelen gazdasági körülmények között nagy eredménynek tekinthető, ha az általános csökkenő tendencia ellenére egy verseny meg tudja tartani a mezőnyét. A Balaton Regatta túraversenyein az idén átlagosan 83 hajó vett részt,  a teljes Balaton Regatta versenysorozat értékelésében pedig 176 hajó, ami igazán értékelendő.

–           Mi hárman együtt vagyunk a legjobbak- utalt a legénysége másik két tagjára, azaz a feleségére és fiára az idén a csúcsra érkező Ligeti Zoltán. A Pilsner Úr kormányosa elmondta: 2007-ben kezdtek el versenyezni a Balaton Regattán, és minden évben kicsit előrébb végeztek. Véleménye szerint az amatőr versenyzőknek komoly felkészülési folyamatot jelent a Balaton Regatta, pusztán már azért is, mert míg a versenyek különböző helyszíneire elvitorláznak, összességében hat-hétszáz kilométert kell megtenniük teljesen változó körülmények között. „ De nagyon jó a társaság, jóban vagyunk a riválisainkkal is” – sorolta a sorozat további értékeit a családfő. A versenysorozatban – Lábadi Zsolt versenyzőt idézve – több „családi maffia” is részt vesz. A legifjabb kormányos, Stankovics Réka testvérével és édesapjával a Hablaty fedélzetén a Yardstick III. osztály pályaverseny összetett első helyét és az abszolút összetett első helyet is megszerezték, míg  YS I. osztályban ugyanezen kategóriákat a már említett Lábadi család nyerte a Lábad X hajóval.

„Hat sikeres évad után biztosan érezhető, hogy kezd beérni a Balaton Regatta üzenete, hiszen, mint látható, egyértelműen megerősödött a családi csapatok pozíciója a sorozatban – értékelte az idényt Palkó Zsolt főrendező. Ez jó hír, hiszen ezek a szabadidős kategóriából induló csapatok egyre nagyobb sikereket érnek el a kifejezett tétversenyeken, illetve továbbra is egyik legerősebb utánpótlás bázisát adják a Kékszalagnak. Az élményvitorlázók jövőre is számíthatnak a Balaton Regatta versenysorozatra, hiszen a szervezők további fejlesztésekkel készülnek a következő évadra.” – mondta.

boglar21.jpg

A Balatoni Hajózási Zrt. mint az egyik főrendező, illetve a kikötőivel, mint házigazdája is a versenysorozatnak ezúton is szeretné kifejezni köszönetét a kikötőhelybérlőknek, akik hűségesen, évről-évre részt vesznek – az eredetileg az ő  aktivitásukat fokozandóan létrehozott – versenysorozatban – mondta Nagy Viktória. A Bahart kikötői ágazatának vezetője hozzátette: a társaság ezt a hűséget megköszönve  az értékes díjakon kívül ajánlja fel nem csekély mértékű, (a versenysorozat győztese a vándorkupán túl 50%-os díjkedvezményben részesül) kikötőhely-bérleti díjkedvezményeit a  kikötőláncában helyet bérlő vitorlázóknak.

A VI. Balaton Regatta futamainak az idén Badacsony, Szigliget, Balatonaliga, Balatonszemes és Balatonboglár adott otthont.EREDMÉNYEK10. futam, Balatonboglár


Yardstick III. osztály

1.hely:  Catullus Maximus (kormányos: Balázs Gábor)

2. hely: Penny (Fazekas Ákos)

3. hely: Slim-Jim (Kövendi Dénes)


YS. II. osztály

 1. hely: GT (Fischer Dezső)
 2. Pilsner Úr (Ligeti Zoltán)
 3. SHS Építő Kft.-Sailvész (Halenár István)


YS. I. osztály

 1. hely: IB Karch Kft.- Ganz Danubius (Bajusz András)
 2. Pajtika Bánya Kft- Kepi (Czédula Tibor)
 3. Falco (Molnár Dániel)


V. Építész Regatta

YS. I. osztály. 1. hely: IB Karch Kft.- Ganz Danubius (Bajusz András)

YS.II. osztály. 1. hely: SHS Építő Kft.-Sailvész (Halenár István)

YS. III. osztály 1. hely: Simonbauch- Csibor (Simon Pál)Az egész versenysorozat:


YS I. osztály összetett


1. hely: Lábad X (Lábadi Zsolt)

2. hely: 8 One (Kulcsár Sándor)

3. hely: Kék Fény (Hajdu Róbert)


YS II. osztály összetett


 1. 1.


  hely: Pilsner Úr (Ligeti Zoltán)
 2. hely: Dolce Vita (Sáfián László)
 3. hely: Phoenix (Toldi András)


YS III. osztály összetett


 1. 1.


  hely: Hablaty (Stankovics Réka)
 2. hely: Csibor (Simon Pál)
 3. hely: Catullus Maximus (Balázs Gábor)