A magyar kedvtelési célú hajóipar legnevesebb képviselői gyűltek össze november 20-án Budapesten a klasztertájékoztatóra , amely az első nagy lépés a Festetics György Hajós Klaszter megalakításához vezető úton.

A klaszter társult tagok gazdasági együttműködésére, azonos üzleti érdekek és célok elérése érdekében történt közös képviselet létrehozása.

A

Mészáros András klasztermenedzser

szervezésében létrejött találkozón az előadók részletesen ismertették a klaszter lényegét, előnyeit, létrehozásának jogi és gyakorlati aspektusait.

Az MVSZ Elnökének vezetésével lebonyolított találkozón

dr. Gál András Leventé

nek a hajós kaszter megalapításában rejlő lehetőségekről mondott szavai után

Takács Viktor

, az elnökség klaszterügyekért felelős tagja is üdvözölte a megjelenteket.

Az első előadó,

dr. Magyar Balázs ügyvéd

ismertette az önálló cégek közösen elérhető előnyök megvalósítására szolgáló laza szövetség, a klaszter lényegét és a klaszteralapítás jogi feltételeit.

Utánuk

Lévai Ágnes vezető pályázati tanácsadó

(Aditus Tanácsadó Zrt.)  beszélt a klaszter Európai Uniós szerepéről, a pályázati lehetőségekről, az elnyerhető összegek nagyságáról és azok felhasználási feltételeiről, összeségében a klaszter nyújtotta lehetőségekről.

Götz Sándor a Dunaexpress Hajós Klaszter elnöke

a dunai hajózás fellendítésére létrejött klaszter tevékenységéről beszélt. Röviden bemutatta, hogy milyen haladást értek el az agglomerációs hajózás fejlesztése terén. 40 darab szállító és utasszállító hajó tervezését és gyártását kezdték meg. A magyar gyártású 32 méteres katamaránok remélhetőleg újjáélesztik a magyar folyamhajózást, és ennek megvalósításában, az iparágban önállóan működő különféle vállalkozások tevékenységének összehangolásában, illetve működési feltételeinek biztosításában fontos szerepet játszik a Dunaexpress Hajós Klaszter.

Dr. Németh István egyetemi docens a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója

a 11 éve jól működő, 27 tagot tömörítő Pantherm Klaszter működéséről, és a klaszter által elérhető előnyökről beszélt.

A találkozó résztvevői az előadások után még elbeszélgettek egymással. Többen aláírtk az alapítás felé mutató szándéknyilatkozatot, így remélhető, hogy

rövidesen megtörténhet a Festetics György Hajós Klaszter megalapítása

.Festetics Hajós Klaszter tájékoztatóForrás: hunsail.hu