Az alábbiakban a tisztújítás szellemében közöljük az MVSZ programokat és beszámolókat.

A Magyar Vitorlás Szövetség

2013. évi pénzügyi és szakmai terve

(Festetics Program 2.0)


Bevezető – értelmezési tartomány

A 2012. április 26-ai tisztújításon megválasztott elnökség szakmai programjának a keretét a Festetics György Program, a magyar vitorlázás fejlesztéséért (a továbbiakban: Festetics Program) című stratégia adta, amely az elnökségnek a közgyűlés által történő megválasztásával kapott formális legitimációt. A Festetics Program az elmúlt időszak tapasztalatai alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jelesül távlatos gondolkodást tett lehetővé mind a szövetség keretein belül, mind pedig azon kívül, a magyar vitorlázás fejlesztésének kérdéseit érthetővé és más stratégiai fejlesztésekhez kapcsolhatóvá tette a támogatók, illetőleg más partnerek számára, amellyel új és egy nagyságrenddel nagyobb erőforrásokat tesz elérhetővé a magyar vitorlázás fejlesztésére. Végezetül az MVSz-t hatékonyabb működésre ösztökéli, hiszen van zsinórmérték, amihez képest teljesíteni kell.

Szólni kell arról, hogy az új elnökség egy éves mandátuma és az MVSz egy évvel ezelőtti kritikus állapota okán a Festetics Program végrehajtásának első szakaszát a civil ágazatban talán szokatlan lendülettel hajtotta végre, és ez, valamint az új megközelítés számos régen megválaszolatlan kérdést és konfliktust hozott felszínre, amelynek többsége még 2013 első félévében elvszerűen és a vitorlás közösség számára kedvező módon rendeződött. 2013. második félévében jön a megvalósítás és a fenntartás apró munkája, amihez az eddig elért szervezeti, szakmai és megítélésbeli eredmények alapján láthatóan a jogszabályi és támogatási feltételek is adottak.

Az MVSZ 2013-as szakmai és pénzügyi programja tehát a fentiek szerint alapvetően a Festetics Program folytatására épül, egyfajta Festetics Program 2.0, az alább kifejtett kiegészítésekkel, illetőleg a végrehajtás során szerzett tapasztalatok, valamint a tagság részéről érkezett visszajelzések szerinti módosításokkal, hangsúly eltolásokkal.

Az MVSZ 2013. tavaszán a szervezet történetében első alkalommal végeztetett – szponzoráció keretében – független, ténylegesen értékelhető elégedettségi felmérést a tagság körében a szövetség működésének fő kérdéseiről (a részletes jelentés az MVSZ honlapján kerül közzétételre (

www.hunsail.hu

). Az elkészült felmérés alapján támogatott, hogy a jelenlegi formában stratégiai távlatokban történjen meg a szövetség a céltételezése és annak a végrehajtása, ugyanakkor jelentős tenni valók vannak a célok, a tevékenység megismertetésében, és ennek részbeni folyományaként az MVSZ jobb megítélésében.  Ennek alapján figyelemmel arra is, hogy a szövetség működésének javuló megítélésének előfeltétele, hogy ténylegesen ismert legyen a működés az alábbi organogram készült el, amely szemlélteti könnyen átlátható módon az MVSZ tevékenységét, kialakított partnerségeit, azaz lényegében a Festetics Program értelmezési tartományát.



Folytatás az alábbi letölthető dokumentumban.



Festetics Program 2.0




Költségvetés 2013



A Festetics program letölthető verzióban