Két nappal a nyílt sebességi rekord megdöntése után, a Vestas Sailrocket 2 csapata elindult megdönteni a Hydroptére 1 mérföldes rekordját.


Izgalmas kihívás elé nézett a VSR2 csapata, hiszen a ‘pályát’ amin eddig vitorláztak Namíbiában a Walvis-öbölben 1,04 mérföld hosszú partszakasz határolja. Ezért a csapatnak messzebbről kell indítania a hajót, hullámosabb vízről és felgyorsítani amennyire csak merik, míg elérik az 1 mérföldes út kezdetét. A mérföld végén gyakorlatilag kilőnek a hullámos vízre, ahol a hajót meg kell állítani.


speedspot-explained-correct-e.jpg


Ez a hajónak is nehéz megpróbáltatás. A partszakasz nem tejlesen egyenes, van egy kis íveltsége. A mérföldet egy Trimple GPS eszközzel mérik egy egyenes szakaszon, tehát Paul Larsen pilótának minél egyenesebben, de minél közelebb a parthoz is kell mennie, hogy a lehető legegyenesebb és ezáltal a legrövidebb távot tegye meg A és B pont között. A szél épp 25 csomós átlag alatti volt ekkor.



A csapat nem csak az 1 mérföldes rekordot döntötte meg több, mint 5 csomóval, 55,3 csomós átlagot produkálva, hanem a saját 500 méteres rekordjukat is, ahol 59,38 csomós átlagot mértek 64,78 csomós csúcssebességgel, (120km/h).



Larsennek úgy látszik megtérült az a 10 éves küzdelme, hogy megtalálja a tökéletes menetet. A sebességi vitorlázás mindent visszafizetett neki és az álom valóra vált.

A VSR2 pontosan úgy szerepelt, ahogy a Sailrocket tervezői csapat Malcolm Barnsley és Chris Hornzee Jones az Aerotrope-tól megjósolta. Akkor azt mondták, hogy a hajó elérheti a 65 csomót 26 csomós szélben, hogy 60 csomós átlagot produkáljon. A mostani rekordok még a WSSRC jóváhagyására várnak.




Fotó: vestas sailrocket



Forrás: vestas sailrocket