Már 12-en túl az egyenlítőn.

Ma hajnalra már 12 hajó ért a déli féltekére, Javier Sanso (

Acciona 100% EcoPowered

), Arnaud Boissières (

Akena Vérandas

), és Tanguy de Lamotte (

Initiatives Coeur

) volt az utóbbi 3 hajó. Így már csak 2 hajó van hátra a mezőnyből, aki az északi féltekén vitorlázik.

A helyezésekben nem történt változás, viszont a mezőny eleje kezd elhúzni, ahogy egyre jobb szelekben tudnak vitorlázni és távolodnak a Doldrumoktól.

Bernard Stamm az elszakadt génoája miatt szenved, amit igen hullámos időben a felugró svert szakított el. Keletebbre kellett mennie, hogy ne szenvedjen emiatt akkora hátrányt. Eközben, hogy ne unatkozzon az autopilottal is akadt némi problémája, amit meg kellett javítani, így nem sok ideje jutott alvásra, de a hibát hamarosan kiküszöböli. Ezen hibák és a keleti út miatt tegnap már a 4. helyre visszacsúszott, de valószínű lesz abból 5. is, mert Alex Thompson, aki időközben megjavította a hydrogenerátorát már ugyan nyugatabbra, de délebbre is van tőle.



Vincent Riou hajnalban elütött egy fém bóját, egy jó méteres darabon megsérült a hajója. A sérülés a hajó jobb oldalán az R és a B betű között van a PRB feliraton. Elég kellemetlen, hiszen ha a hajó 20 fokot megdől, a sérülés pont a vízvonalon van. Nem lesz egyszerű megjavítani a sérülést, hiszen a partok is viszonylag messze vannak, Brazília északi partja több, mint 500 míg Trindade több, mint 400 mérföldre van,  így nem tud csendes öbölbe húzódni. A sérülés biztosan javítható, de kérdés a hogyan, hiszen 100%-ig biztosnak kell lennie a hajójában az embernek, mielőtt a déli óceánra merészkedik.

A hiba:


Les images des dégâts sur PRB


by

VendeeGlobeTV




Day 14 highlights – Friday, November 23, 2012


by

VendeeGlobeTV




Fotó: vendeegobe.org



Forrás: vendeeglobe.org