Vincent Riou is feladni kényszerül a versenyt, mivel nem tudja megjavítani a hajón keletkezett sérülést.

A hajótestet ugyan még meg tudná javítani, azonban a vantnit ami szintén megsérült, nem tudja se megjavítani se kicserélni a hajón található felszerelésekkel. A hajótest javítását elkezdte miközben a parti csapata törte a fejét a megoldáson, de sajnos nem tudtak semmi jót kitalálni. A déli óceánon átvitorlázni egy olyan árboccal, ami bármikor eltörhet nem túl bölcs dolog. Vincent döntése ma reggel érkezett: feladja a 2012-es Vendée Globe-ot, ami neki már a harmadik lett volna.

A bejelentés után a PRB Brazília partjai felé vette az irányt, Salvador de Bahiában fogják megejteni a javításokat, majd onnan viszik haza a hajót.

Lemondani a versenyről egy úszó tárgy miatt nem könnyű dolog. Riou, aki a 2004-2005-ös Vendée Globe-ot is megnyerte, tudta, hogy hosszú az út még a déli óceánon, ahol extrém tengeri körülményekkel találkozhat és a hajójának sértetlennek kell lennie, hogy biztonsággal átérjen. A verseny így véget ért a PRB kormányosának, aki az esélyesek egyike volt és a harcnak is vége amit a többiekkel folytatott, immár a déli féltekén.

A Vendée Globe talán a legtöbb energiát igénylő verseny a vitorlázás világában és nem véletlenül hívják a vitorlázás Everestjének. Vitathatatlanul a legszebb és olykor a legkeményebb is. Minden bizonnyal ez egy igazságtalan hétvége Riounak és a hajójának.




Vincent Riou:

„Nehéz döntés volt, de a legésszerűbb is. Megvolt a célom, a Vendée Globe és több évet áldoztam rá és rengeteg energiám van ebben. Szörnyen csalódott vagyok és itt gondolok a partnereimre, a PRB-re, Bouyer Leroux-ra és a Mercedesre. PRB 10 éve támogat és megbíztak bennem. Bár tudom, hogy a sérülés a hajón nem az én hibám, mégis bűnösnek érzem magam. Jól éreztem magam a versenyben, a hajóban olyan potenciál volt, amivel tudtam, hogy a verseny a délen teljesen más lesz. A meccs nagyon kemény lesz és szerettem volna részt venni benne. Egy játék, amiért meghaltam volna, hogy a részese legyek.”




PRB főnök Jean-Jacques Laurent:

„A teljes PRB csapat Vincent mögött áll. Nagyon jól versenyzett, de a természet úgy döntött, hogy megállítja. Ezek a sérülések a hajón egy lezáratlan ügy részei lesznek, hiszen elképesztő eltökéltséggel vágott neki a versenynek és a déli óceánnak. A legjobbakat kívánjuk neki.


Day 15 highlights – Saturday, November 24, 2012


by

VendeeGlobeTV




Fotó: vendeeglobe.org



Forrás: vendeeglobe.org