Ma befutott Francois Gabart, jó alaposan megdöntve az egyszemélyes, megállás nélküli föld körüli vitorlázás rekordját.

 

 

Hol van már Jules Verne 80 napja? Csapatban most a felénél tartanak éppen. Egyéniben Gabart elképesztő időt ment. 42 nap 16 óra 40 perc

 

Francois Gabart 1983 március 23-án született és korán megismerte a tengert és az utazást a családi hajó fedélzetén. Sokoldalú és kíváncsi gyerek hírében állt Ennek 1994-ben meg is lett az első kézzelfogható eredménye, amikor Optimist osztályban Francia bajnok lett.

 

 

Specialitása a szólóvitorlázás, bár a szükséges tapasztalatokat például 1993 és 2005 között Tornado-ban gyűjtötte. Hat éven át volt a francia válogatott tagja. 2004-ben elnyerte a Tornado Ifjúsági Világbajnok címet.

 

 

2005 után beszállt  a Figaro versenyzésbe és a saját generációjának egyik legtehetségesebb hajósává vált. A Macif 2009-től támogatja. 2010-ben offshore szóló bajnok lett.

 

 

2011-től a Macif-fel karöltve IMOCA álmokat kergetett. Michael Desjoyeaux-vel együttműködve nem hagyott ki egyetlen fejlesztési lehetőséget sem. 2011-ben megnyerte a Transat B to B-t. Legnagyobb sikere azonban a Vendée Globe győzelme 2013-ban. 78 nap alatt megtett kör – a leggyorsabb menet volt a VG akkori történetében. Tavaly a program végén stílusosan megnyerte a Route du Rhum-ot, új rekordot felállítva.

 

2013-ban már új terveket szőtt az új 30 méter hosszú trimarán fedélzetén. Az első pillanattól kezdve sikeres. Ma úgy látszik, a karrierje megállíthatatlanul ível felfelé. A skipper, versenyző, mérnök elhozta az egyik legnagyobb trófeát és nem is akármilyen idővel. 6 nap 13 órát javított az előző rekordon és a csapat földkerülés rekordjához is közel került. Még ott is második leggyorsabb idő birtokosa, hisz egyedül Joyon és csapata tudott nála gyorsabban, 40 nap 23 óra 30 perc alatt körbeérni az IDEC trimarán fedélzetén.

 

Bravo Francois!