1969 április 22-én kötött ki és vált legendává Sir Robin Knox Johnston.

1968-ban a Sunday Times kiírt egy trófeát azok részére akik egyedül kikötés nélkül megkerülik a Földet. Addig Sir Francis Chichester  1966-1967-ben kerülte meg egyedül a Földet, de egyszer megállt Ausztráliában.  Sokan nem hittek benne, hogy egy hajó egyben bír maradni a közel 30000 mérföldön olyan körülmények között, amit a déli óceánokon érik.

Kilenc jelentkező volt. A kiírás szerint 1968 június 1 és október 31 között kellett elrajtolni tekintve, hogy sok különböző hajó közötti eltérés ne okozzon feszültséget. Az nyer, aki elöször teljesíti a távot a Brit szigetektől ugyan azon kikötőig hajózva a Földet megkerülve. A fődíj 5000 Font volt.

A 9 versenyzőből még az Atlanti óceánon feladta négy. Chay Blyth még megkerülte a Jóreménység fokát mielött feladta. Nigel Tetley elsüllyedt. Donald Crowhurst megpróbált hamisítani egy Földkerülő vitorlázást közben ki sem mozdult az Atlanit óceánról. Két hajónaplót vezetett egy igazit és egy hamisat. De közben kezdett elhatalmasodni rajta mentális betegsége és öngyilkos lett.  Bernard Moitessier nyerő pzicióban elutasította azt a filozófiát, hogy kereskedelmi versenyen vegyen részt, kiállt és Tahitire vitorlázott majd megkerülte a Földet másfélszer.

Sir Robin Knox-Johnston Falmouthból indult június 14-én harmadikként. A Jóreménység fokánál már vezett, annak ellenére, hogy sárgaságból lábadozott. Gyakorlatilag itt már sok baja volt. Többek között  a rádió nem működött és a víztartája elszennyeződött. Az elkövetkező 8 és fél hónapban egy kapcsolata volt a külvilággal, ha megpillantott egy partot vagy magányos hajót. A déli óceánokon a viharok megtépázták, gyilkolták a hajóját, de képes volt egyben tartani azt.

Ausztrália után legközelebb az Azori szigeteknél kaptak róla hírt és április 22-án 44 éve futott be Faulmouthba 312 napot töltve egyedül a tengereken.

Elnyerte az 5000 Fontot, amit késöbb felajánlott a Crowhurst családját támogató alapítványnak.


0001.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: http://www.robinknox-johnston.co.uk



Forrás: http://www.robinknox-johnston.co.uk, wikipédia