A tisztújító közgyűlés elött című felhívásra megérkezett az első anyag, amit az alábbiakban közlünk.


Bemutatkozás



Végigjártam a szakma ranglétráját a műtősfiútól az egyetemi tanárságig. A szükséges tudományos fokozatok megszerzése után 1995-ben a pécsi egyetem érsebészeti klinikájának lettem az igazgatója.

Több mint egy évtizedes felsővezetői tapasztalattal a birtokomban, megpályáztam a PTE Klinikai Központ főigazgatói pozícióját. Hat éven keresztül vezettem a mintegy huszonhat milliárdos költségvetésű szervezetet. Ismeretes, hogy folyamatos forráskivonások mellett, lényegében válságmenedzselést kellett végeznem az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartására. Ezen időszak alatt több racionalizálást hajtottunk végre (Megyei Kórház – Egyetem integrációja, struktúraváltás stb.). Számos hazai és külföldi társadalmi és tudományos szervezetnek voltam, vagyok vezetőségi tagja illetve főtitkára, elnöke. (Magyar Sebésztársaság, Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, Magyar Haemorheologiai Társaság, az International Society for Clinical Haemorheology, European Society for Clinical Haemorheology, MAÉT Szakmai Kollégium stb.). Tagja vagyok a Professzorok Batthyány Körének.

Igazgatói megbízatásaim lejártak. Jelenleg az PTE Érsebészeti Klinikájának társprofesszoraként dolgozom. Több elnyert és folyamatban lévő EU-s pályázat szakmai vezetését végzem.

1958 óta minden nyaramat a Balatonon töltöttem. A vitorlázással is ezzel egy időben ismerkedtem meg. Tanítómesterem Solti László volt, akiről a fonyódi Port Lacajt elnevezték. Kemény, katonás ugyanakkor rendkívül humánus tanítói, oktatói képességeiről legendák keringenek. A hajóépítés alapjait is nála tanultam. Az első hajó, amivel megismerkedtem az ő osztályon kívüli tizenötöse, majd egy gaffos, 22-es bienen jolle volt. Az első saját tulajdonú hajóm a Maugli – Na, mi újság Wágner úr? nevű kalóz volt, amelyet saját kezűleg újítottam fel. Ezt követően Haraszti Ádám barátommal megvettük a Fagyöngy nevű 25-ös túrajollét, melyet mesterem tiszteletére Tatusnak kereszteltünk. A 70-es években kitört műanyagozási láz engem sem hagyott érintetlenül. Kenedi István barátommal közösen készített sablonból lamináltunk ki egy héjat és Pécsett készítettük el a műanyag 25-öst.



A 70-es évek eleje óta versenyzem. Számos dobogós helyezést értem el 25-ös túrajolle illetve 40-es cirkáló osztályban. A TVSK alapító tagja voltam. Saját egyesületemet Tabu Sailing Team S. E. néven alapítottam 1990-ben.

Belekóstoltam a tengeri vitorlázásba is. Több ezer mérföldet hajóztam az Adrián, a Jón, az Égei és a Földközi tengeren. Vitorláztam a Karib tengeren, Francia Polinéziában és az Indiai Óceánon is. Megalakulása óta osztálykapitánya vagyok a 40-es cirkáló osztálynak. Tagja vagyok a nagyhajós bizottságnak.

2013-ban több egyesület jelölt a Magyar Vitorlás Szövetség elnökének.


Dr. Kollár Lajos



egyetemi tanár



vitorlázó barátaimnak Totya



Dr. Kollár Lajos elnökjelölt programja


Fotó: Hajó Magazin