Három napos modellvitorlázás az Orfűi Vizisport Évadnyitó alatt.

Be kell valljam, hogy véleményem szerint a Pécsi-tó Magyarország legszebb tava. A mesterségesen létrehozott tó telitalálat lett. Gyönyörű környezetben bár időnként hektikus szélviszonyok között vitorlázhat vitorlázó, modellvitorlázó, szörfös. De az egyéb vizisportok szerelmesei is remek helyszínt találhatnak itt.

A település szolgáltatói az Orfűi Turisztikai Egyesület TDM Szervezetével összefogva már 2012-ben célul tűzték ki, hogy 2013-ban az Orfű kínálta vízi sportokra hívja fel a figyelmet. A „Vízi Sportok Évének” nyitányaként a település lehetőséget kapott a Budapest Boat Show-n történő bemutatkozásra, mint a kiállítás díszvendége.

A 2013. május 4-5-én megrendezésre került vízi sportszezon évadnyitó rendezvénye  A rendezvényen sor kerül tegy tókoszorúzásra, a szörfösök, vitorlások, kajakok, kenuk, sárkányhajók felvonulására egy látványos tókör keretében a Pécsi-tavon.



A modellvitorlás versenyek már pénteken elkezdőttek, ahol az egyméteres osztály versenyzői méretettek meg magukat. A regatta kicsit foghíjasra sikeredett tekintve, hogy kicsit összelógtunk a ballagásokkal és ezért páran nem tudtak részt venni.  Ennek ellenére talán egész jól sikerült a regatta, amit este egy pincepörköltes, kenyérlángosos vacsora koronázott meg, a hétvége szervezőinek jóvoltából.



Másnap azután eljött az a program, amit talán a legtöbben vártak. Az évadnyitó tókoszorúzás után elindult – már harmadik alkalommal – a Tókerülő modellvitorlás verseny. A légvonalban 3300 méter hosszú pályán versenyző hajókat követni a tó partján időnként rohanva időnként sétálva követni nem kis teljesítmény. Mégis 42-en próbálkoztak meg vele sokféle hajóval.  A végén, mint eddig mindannyiszor Ifj. Csóka László nyerte egy árnyalattal lemaradva a maga által tartott rekordidőtől.



Lévén a legnagyobb hajó 1,70 méter, míg a legkisebb 53 cm volt, ezért a befutók között jelentős időkülönbség alakult ki. Ennek ellenére szerintem mindenki élvezte a versenyt. Ez a modellvitorlázás lehetséges jövőinek egyike, hiszen a túraverseny egy jóval egyszerübb műfaj, mint a pályaversenyzés ésazok számára is érthetőbb, akik nem foglalkoztak még a vitorlázással.



Nem véletlen, hogy az itthon létező két modellvitorlás túraverseny a két legnépszerübb regatta a maguk 42-42 indulójával.

Vasárnapra maradt a Micro Magic osztály idei hivatalos versenyei közül a második, ami egyben az EB-re válogató versenyek másodika is volt. Az eddigi legnagyobb létszámú Micro Magic flotta gyült össze ezen a napon. A 34 kishajó 2 csoportban versenyzett, időnként komolyabb fuvallatok között.



Mindent egybevetve remek három napos hétvége kerekedett ebből az eseményből és az egyértelműen kiderült, hogy miért pont Orfű az egyik bázisa a modellvitorlázásnak napjainkban.


A versenyek eredményei


Fotó: Compass Magazin