Tegnap tartották a régóta várt A vitorlázó című dokumentumfilm sajtó és díszbemutatóját.

Az volt az első gondolatom, hogy a 80-as 90-es évek szük választékú vitorlás filmjében mekkora amatörség volt, amikor a profi America Kupa skipper jól meghatározott parancsot adott: “Valaki menjen a spinnakerért!”

Nos, azóta messze jutottunk. A világ vitorlázása is, de a hazai vitorlázás mindenképpen. Ez a film bizonyítja, hogy lehetnek ennek a sportnak is kiemelkedő egyéniségei, komoly teljesítményei itthon.

Kollman András filmjében lúdböröztetően mutatja be Litkey Farkas pályáján keresztül a hazai vitorlázás elmúlt évtizedét.  Liberákkal, katamaránokkal, one design hajókkal. Rávilágít arra, hogy Farky úttörő módon változtatta meg a Kékszalagok ritmusát. És, hogy jelenléte mennyire meghatározó volt az elmúlt évtizedek vitorlázásában.



Azoknak is ajánlom ezt a filmet, akik nem feltétlenül szimpatizálnak Litkey Farkassal, mert a film profizmusa, a gyönyörű felvételek megmutatják azt, hogy mi is ma a hazai vitorlázás, a Balatont. És ne feledjük ebben a filmben mindannyian egy picit benne vagyunk.

Szóval mielött irány a Balaton, irány a mozi!


2013. május 21., 20:00 Toldi mozi