Az olimpia után idén a Clipper verseny indulása a fő attrakció Londonban


A napokban, ünnepélyes keretek között jelentette be Boris Johnson, London polgármestere és Sir Robin-Knox Johnston, a Clipper verseny alapítója, hogy London lesz a Clipper 13-14 verseny indulási és érkezési helyszíne.

A bejelentés a St. Katharine Docks-ban, a londoni Tower Bridge előtt történt, ezzel is hangsúlyozva, hogy a versenynek London egyetlen yacht kikötője, a Tower szomszédságában lévő St. Katharine Docks fog otthont adni.

A polgármester nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy London lehet a világ leghosszabb és egyetlen amatőrök számára lehetőséget biztosító földkerülő vitorlásversenyének kezdő és befejező helyszíne, és egyben minden részvevőnek sok sikert kívánt.


A londoni helyszín igen izgalmas és egyben grandiózus indulási ceremóniát sejtet, ha elképzeljük, hogy a verseny a Tower Bridge-től rajtol, számtalan felvezető és kísérő hajó társaságában. A szervezők több százezres tömeget várnak az indulásra. Az érdeklődést talán az is jól mutatja, hogy a verseny indulását a St. Katharine Dock-ból induló kísérő hajókra (amikről közvetlen közelről lehet figyelemmel kísérni az indulást és az azt követő mérföldeket) a bejelentést követő napon elfogytak a jegyek.

Mint ahogy tavaly az olimpiai játékokra is dedikált „falut” építettek a szervezők, most is egy külön erre az alkalomra kialakított „kikötői falu” segíti a versenyzők és a hajók felkészülését. Ide augusztus 24-től várják az új Clipper 70-esek érkezését. A hajók és a legénységük szeptember 1-én indulnak világkörüli útjukra, hogy közel 1 év múlva, 2014 nyarán 40,000 km megtétele után ugyanitt, a Tower Bridge alatt fejezzék be versenyüket.


Forrás: http://clipper.bacso.hu