Július első hetén lezajlott az Optimist Európa-bajnokság. A szelet tekintve talán némi több szerencsével, mint a most zajló Laser 4.7-es VB, bár a hétvégét elnézve jó szelük lesz.

Az Op EB nem csak szervezésileg jelentett sikert a rendező egyesületnek, de komoly sportdiplomáciai értéket is hordozott/hordoz magában a magyar vitorlázás egészére nézve. Továbbá ez egy komoly visszacsatolás az edzőknek, és a különböző szakembereknek, legyen szó vitorlavarróról, hajóépítőről, vagy épp táplálkozási szakértőről stb.

Nyilvánvalóan egy EB-n azért csak-csak megnézik az emberek az eredményt is – aminek teljes körű értékelése nem tisztem. Mindazonáltal saját versenyzőmről, illetve klubom versenyzőjéről, bátran merek nyilatkozni és egyben gratulálni Veenstra Csenge 18/101. helyezéséhez, valamint futamgyőzelméhez. Azt hiszem nagy előreugrást tett Csenge a tavalyi 80/106 helyezéséhez képest!

Csenge mellett szintén kiemelkedő eredményt ért el a szlovén Mara Turin, aki tulajdonképpen megnyerte az EB-t. És hogy kerül ezen margószéli jegyzetbe egy szlovén kislány? Egyszerűen csak úgy, hogy európa-bajnoki győzelme során magyar készítésű, Hodács Optimistet használt (szintúgy, mint Csenge és még sokan mások).

Mara és edzője komoly elvárásokat, határozott célokat támasztottak a hajóval szemben. Az első, áprilisi tesztelésen Mara azonnal beleszeretett a magyar gyártású optimistbe, annak teljesítményébe, kíváló menettulajdonságaiba, amire az edző is elismerten bólogatott.

Nem maradt más hátra, mint az éles tesztelés: szlovén válogató versenyen 2. helyezés, Csoki kupa –EB előverseny– 2. helyezés, végül Optimist EB első helyezés.

Erre már csak azt tudjuk mondani, hogy: köszönjük! Köszönjük Maranak és edzőjének, hogy bíztak immár 25 éves optimistépítői szaktudásunkban, hogy kihasználták az álatlunk nyújtott építő-vitorlázó kapcsolatot és merítettek ennek egyedülálló előnyéből. (Azon előnyből, mely a magyar edzőknek, versenyzőknek, szülőknek mindig is rendelkezésükre állt, és állni is fog!) Köszönjük, hogy Péch Fanni EB ezüstérme és Péch Lóri EB bronz érme mellett ennek a kis, de nagyszerű műhelynek megszerezte a „konstruktőri” aranyérmet.

Alább pár kép az építésről:




A színösszeállítás Mara kérése alapján történt


2.png


Minden technológiai lehetőséget igénybe veszünk a pontos munkához,


a folytonos ellenőrzéshez.


3.png


Mara és a hajója


Köszönjük


Hodács Lajos és Attila


Optimist építők