Pontosan nyolc éve az igazságszolgáltatás nyári ítélkezési szünetének kezdete egybe esik a Magyar Ügyvédi Kamara által kiírt ügyvéd regatta időpontjával.

Idén is az egyik legnagyobb ügyvéd sportesemény volt a VIII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj.

Az ügyvédek aktív sportolók, idén világbajnok lett az ügyvéd labdarúgó-válogatott, hagyományteremtő ügyvéd golf bajnokság debütált ebben az évben, évről évre megrendezik az ügyvéd tenisz kupát és az asztalitenisz is szerepel az ügyvéd sportok repertoárján. A versenyszerű vitorlázás nyolc éve iratkozott be az ügyvédek társasági esemény naptárába. Minden évben szinte azonos időpontban az ítélkezési szünet kezdetén gyűlnek össze a Balaton partján az ügyvéd vitorlázók, hogy két versenynapon, két-három futamon összemérjék vitorlázó tudásukat. 2013-ban is a Club Aliga adott otthont az Ügyvéd Kupának a Balaton egyik ikonikus szakmai regattájának.




A mezőny

A sport-társasági regatta műfajban az 50 hajós mezőny erősnek számít, főleg ha az 50 egységből 35 a yardstick I osztályba sorolt kifejezetten gyors hajó. Egy kivétellel az idei Kékszalag tókerülő verseny valamennyi esélyese rajthoz állt, valamely ügyvédi iroda színeiben. Principessa, Sponsi, Avatar, Gardazzurra, Speedy, Remete vagy Capella, mind olyan hajónevek, amelyek mögött győzelmi esély reménye sejlik fel szinte bármilyen versenyen. Amikor ezek a hajónevek feltűntek az Ügyvéd Kupa nevezési listáján, tudható volt, komoly verseny lesz a júliusi regatta. Idén nagy számban voltak az ügyvéd kormányosok is, akik külön versenyt is vívnak az „Ügyvéd a kormánynál” értékelési rendszerben. Az 50 hajóból 15-öt ügyvéd kormányos irányított, ami a hajók 30%-át jelenti és az eddigi versenyek adataihoz képest a legjobb aránynak számít.

Semmi kétség, az ügyvédek komolyan veszik a saját vitorlásversenyüket, készülnek rá, csapatokat szerveznek, megszerzik a legjobb hajókat, persze ezen nem kell csodálkozni, hiszen a mindennapi tevékenységük része a szervezés, a logisztika, az összeszedett gondolkodás, csak éppen az élet egy másik területén. Ma, 2013-ban jó volt látni, hogy van egy hivatás, ami nem csak a munka területén, hanem a sport, a kikapcsolódás ürügyén is képes összehozni az ügyvédi kar egy részét. Időről időre többen vannak a vitorlázó ügyvédek és a csapatokon belüli arányuk is folyamatosan növekszik. Sokan komplett irodai csapattal vesznek részt a regattán. A Magyar Ügyvédi Kamara, a legmagasabb szinten képviselteti magát, Dr. Bánáti János elnök, a verseny fővédnöke minden évben részt vesz a rendezvényen. A regatta állandó vendége és ösztönzője dr. Zimnic János az „Ügyvéd a kormánynál” értékelési rendszer ötletgazdája és kezdeményezője. Széles körben népszerű a rendezvény, így az is szinte természetes, ha a vízen egy hajóban ülve, a mólón sétálva vagy a rendezvénysátorban szembe jön veled Csengeri Attila az Operaház Fantomja, Kamarás Iván színművész, Michelisz Norbert autóversenyző, Réz András filmesztéta vagy Kóbor János az Omegából. Ezen a regattán ők is szórakoznak, sportolnak, kikapcsolódnak egy egy ügyvéd csapat meghívott tagjaként.




A Principessa triplázott és duplázott is egyben

Két versenynapon ideális szélviszonyok között, összesen három futamot teljesítettek a versenyhajók. Az idei versenyen a Principessa, a Kamocsay-Berta Ügyvédi Iroda színeiben versenyzett és abszolút értékelésben megnyerte mindhárom futamot. A hajó másodszor hódítja el az Ügyvéd Kupát, igaz tavaly egy másik ügyvédi iroda csapatával a fedélzetén. Az Ügyvéd Kupáért vívott küzdelemben második helyre szorult a Sponsi-val versenyző Dr. Simonfay-Soverign Ügyvédi Iroda, harmadikként ért célba a Lichy Ügyvédi Iroda csapata a Gardazzurrával. Az Avatar-ral versenyző, dr. Ruzsovin Ágnes csapatát irányító Soponyai Gézának pechszériája volt a versenyhétvégén, több technikai problémájuk akadt, de ameddig versenyben voltak, végig előkelő helyeken vitorláztak.




One Design hajók a yardstik osztályok élmezőnyében és az „Ügyvéd a kormánynál” versenyben

A yardstick I osztályban mindkét versenynapon a volt Laser-es versenyző, jelenleg joghallgató Kaiser Kristóf kormányozta Melges 24-es nyert a Krasznai és Kollár Ügyvédi Iroda színeiben. Ys I-ben dr. Tóth István ügyvéd csapata lett a második a Temesfői Zénó kormányozta Sleepwalkerrel, akik az előnyszámítási rendszerben megelőzték az abszolút győztes Kamocsay-Berta Ügyvédi Iroda egységet.

Yardstick II osztályban szintén mind a két versenynapon a szöuli olimpikon Székely Antal nyert Michelisz Norberttel megerősített csapatával a Bodnár és Társai Ügyvédi Társulás színeiben, vérbeli OD hajóval, egy J24-essel. Második helyen végzett a Dolce Vita nevű hajót kormányzó dr. Perczel Márta ügyvéd csapata. Bronzérmes helyen futott be a Royal Flush, Szombati Péterrel a kormányánál.

Az „Ügyvéd a kormánynál” versenyben két X-35-ös végzett az élen. A címvédőt nem sikerült letaszítani trónjáról, dr. Prédl Tamás ügyvéd harmadszor is elnyerte a vándorkupát megelőzve az immáron harmadik ezüstérmes helyezést begyűjtő dr. Hódy Gábor ügyvédet. Harmadik helyen egy hölgy végzett, dr. Perczel Márta ügyvéd, aki az első díjazott női kormányos az „Ügyvéd a kormánynál” értékelési rendszerben.


Incifinci nagy küzdelme

Incifincit mindenki ismeri, a balatoni versenyek üde színfoltja. Kormányosa dr. Szollás Rita ügyvéd. Incifinci egy Balaton 18-as „rohanógép” akinek mindig vidám és harcos csapat jut, hogy terelgesse őt a versenyen. Teljesen egyértelmű, hogy Incifincinek indulnia kell az Ügyvéd Kupán, ott a helye, még akkor is, ha a mezőny 90%-a két kilométeres távon több mint egy kilométert ad Incifincinek. Elvégre is ezért van a yardstick rendszer, hogy Incifinci is hadba szállhasson és hadba is szállt, hiszen a yardstick III-ban, a szombati túraversenyen bronzérmes helyen végzett. Incifincit csupán a Ys III osztály győztese az Ancsikával versenyző dr. Léka Ügyvédi Iroda és a dobogó második fokára felálló Németh és Tímár Ügyvédi Iroda győzte le. Vasárnap jött az igazság pillanata és a kétfutamos pályaverseny, melyen Incifinci megállíthatatlanul repült a dobogó legfelső fokáig.


Termékbemutatók és társasági esemény

A vízen folytatott küzdelmet követően, Volvo, Nespresso, Bayliner,

Bikedoktor.hu

, Tom Marton és Belle Nautic termékbemutatók várták az ügyvédeket a rendezvénykikötőben, ahol az Osjecko Pivo jóvoltából megkóstolhatták a résztvevők az első horvát sörgyártó termékeit is. Második éve a Chivas szervezi az Ügyvéd Kupa esti programját, ami az eredményhirdetéssel és díjátadóval veszi kezdetét majd whisky bemutatóval és partival folytatódik hajnalig. A whisky mellé a színvonalas zenéket Esküdt Attila DJ szolgáltatta.

Idén továbbfolytatódott az Ügyvéd Kupa sikertörténete, amit az 50 hajós mezőny, a több mint 400 résztvevő, a 13 támogató és partner, a 6 médiatámogató igazol leginkább. Az Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta partnerei: OTP Bank, Volvo, Chivas, Nespresso, Osjecko Pivo, Magyar Ügyvédi Kamara, Club Aliga, El Yacht, Soxin, Bayliner,

Bikedoktor.hu

, Tom Marton, Belle Nautic. Médiatámogatói: Ügyvédek Lapja, Compass, Sailing.hu, Porthole, Vitorlázás Magazin,

TotalSport.hu

.

Eredmények:

www.ugyvedkupa.hu

Képek:

http://www.compassmagazin.hu/galeriak.html