Berecz Zsombor 2. az Éremfutamon és így 7. a világbajnokságon!


2. helyen ért célba a Medal Race-en, a legjobb tíz versenyző dupla pontszámmal számító zárófutamán! Ezzel a Tallinnban megrendezett, ma véget ért világbajnokságon, az OLIMPIAI FINN OSZTÁLYban két helyet előre lépve VILÁGBAJNOKI 7. helyet szerzett a 86 hajós mezőnyben.


Ezzel a Byte CII.-ben e héten elért két magyar világbajnoki címet egy még nagyobb siker követte. Kevesebb, mint egy évnyi finnezés után Berecz Zsombor olyan eredményt ért el, amilyenre nem volt még példa a magyar vitorlássport történetében. Magyar finnes még soha nem tudott bekerülni a világ egyik legerősebb versenyének tartott Finn Gold Cup élmezőnyébe az első tízbe. Az egyszemélyes Finn 1952 óta olimpiai szám.


Berecz Zsombor július végén 14. lett a warnemündei Európa-bajnokságon, de most még előrébb lépett.


A Finn Gold Cupon kilencedik helyen került be a Medal Race mezőnyébe, a legjobb tíz versenyző dupla pontszámmal számító zárófutamába. Számos menőnek ez nem sikerült, többek között például az aktuális Európa-bajnoknak sem. Remekül versenyzett az Éremfutamon. Az első bójánál 5. volt, majd egyre előrébb jutott a világ legjobb finnesei között. A célba a 2. helyen érkezett, egyetlen másodperccel a győztes holland Postma mögött.


Ezzel két helyet lépett előre az összetett világbajnoki listán.


A Finn Gold Cup eredményei:http://www.finnclass.org/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=9

Az 1956 óta tartó Finn Gold Cup-on magyal részvétel 1965-ben volt elöször. Ekkor Fináczy György a 12. helyen végzett 30 indulóból. Ez volt a tegnapi napig az eddigi legjobb magyar Gold Cup helyezés.

2000-ig összesen négyszer vettünk részt Gold Cup-on. Itt példáil 89 indulóból Hajdu Balázs a 22. helyen végzett. Utána sűrűsödtek a Gold Cup indulások, desokkal rosszabb eredményekkel.