DOLFIN Magyar Bajnokság 2013

. A 2013. évi DOLFIN Magyar Bajnokság, szeptember 5 és szeptember 8 között Balatonfüreden, az ASE vitorlás szakosztály szervezésében került megrendezésre, a Paksi Atomerőmű balatonfüredi Koloska Marina kikötőjében. A házigazdák, a már bevált remek helyszínt és kitűnő vendéglátást, minden évben fokozni tudják, így a vízen és a parton, egyaránt ideális körülmények között zajlott a Bajnokság.

A bajnokságot 17 csapat részvételével, ún. UP-DOWN pályán rendezték. A 9 futamra tervezett versenysorozat, nagyrészt gyenge 4-6 csomós, valamint két futam kicsit erősebb 8-10 csomós ÉK-i szélben zajlott. A 9 futamot vasárnap délig sikerült teljesíteni, így egy nappal előbb lehetett Bajnokságot hirdetni. A versenyvezető szerepét, Hagemann László, a versenybíróság elnökének posztját Hantó István töltötte be. Az első napon a leálló keletiben egy gyengeszeles futam került megrendezésre, a 7-9 csomó közötti K-DK-i szél a futam közben 4-5 csomóra gyengült, majd súrolta azt a határt, amiben még korrekt futam rendezhető, ezért a rendezőség rövidített.



A nap végén, a harcsapörkölt, a túrós csuszával és a szekszárdi borkóstolóval tette fel igazán az i-re a pontot.

A Bajnokság második napján egyenletes kifújt szélviszonyok között, a 6-9 csomós K-ÉK-i szélben, 4 futamot teljesítettek az egységek. A nap végére az élen pontazonosság alakult ki a tavalyi Bajnok Macska és a Nippy, a két 26-os között. Mindkét hajó jól kezdte a napot, de a 4 futamban mindketten betliztek, de így is 9 ponttal, pontazonossággal álltak az élen a 11 pontos, tavaly harmadik helyen végzett, Roxane (szintén 26-os) előtt. A 15- 15 pontot gyűjtött két 28-as a Rozália és a Héliosz. Holtversenyben a 4-5 helyen, míg meglepetésre a tavalyi Bajnokság második helyezettje a Száva György kormányozta ASE hajó a Gyöngyszem, csak a 6 helyen várta a folytatást.

A harmadik és negyedik versenynapon teljesen bejött (területre, időre, szélfordulóra, szélerősségre és leállásra) a meteorológiai előrejelzés, teljesen tervezhető volt a két nap. Mindkét nap délig volt korrektül vitorlázható szél, ezért a korai kezdésekkel mindkét nap 2-2 futamot lehetett teljesíteni. A harmadik versenynapon a Macska két futamgyőzelmével bebiztosította vezető pozícióját, a második helyre egyenletes teljesítményével feljött a Roxane, míg egy ponttal a harmadik helyre csúszott a Nippy. Az esti szarvaspöri is kitűnően sikerült.

A negyedik versenynap reggelén még minden nyitott volt elvileg még a dobogó minden fokán lehetett volna változás, hat csapat izgulhatott, milyen szélviszonyok lesznek, valamint hány futam kerül még megrendezésre (a kilencedik érvényes futam utáni második ejtő, valamint a nem ejthető túrafutam érdekes fordulatokat is hozhatott volna). Az időjárás döntött, a kora reggeli szélcsendet frissülés, majd még a délelőtt két futam követte.



A kilenc érvényes futam eredményei alapján a Hungária Yacht Club csapata (Nagykovácsy Tibor, Csikós Zsófi, Valkó András) a Macska nevű 26-os hajóval végzett az első helyen és szerezte meg a Magyar Bajnok címet. A második helyet Ősze Zoli és csapata szerezte meg, a Roxan nevű 26-ossal. Az Atomerőmű SE csapata, a Seres Péter által kormányzott 26-os, a Nippy a harmadik helyen végzett. Hagyományosan, a Tóth László emlékdíjat, a Bajnokság első futamának győztese, a Siófoki Vízügy SE. csapata szerezte meg, a Kiss János kormányozta 28-assal. A rendező ASE és a verseny támogatói a Visatec, a Pappas Auto, valamint a Schafer Yacht minden díjazottnak praktikus ajándékkal kedveskedett. A csapatoknak a Visatec ajándékutalvánnyal köszönte meg a részvételt. Az ASE vitorlások ismét méltó rendezvénnyel zárták a szezont. Bízunk benne, hogy az elkövetkező években, hasonlóan jó körülmények között, még több egység, még nagyobb csatákban küzd majd a bajnoki címért.


VÉGEREDMÉNY