–Tolnay Kálmán László Emlékverseny –2014. május 11.

Idén május második vasárnapján kerül megrendezésre a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos évadnyitó túraversenye, a Tolnay Kálmán László Emlékverseny.

A három évvel ezelőtt alapított verseny a kétszeres csillaghajó-olimpikon Tolnay Kálmán László emléke előtt tiszteleg, akit Kékszalag győzelmével és számos bajnoki címével az Egyesület legeredményesebb sportolójaként ismerünk.

A közel 25 km-es túra idén is a keleti medencében kijelölt Balatonfüred – Paloznak – Siófok –Balatonfüred – Tihany – Balatonfüred útvonalon zajlik.


Előnevezési lehetőség 2014. május 04-ig a VIHAR rendszeren

keresztül (

http://vihar.grepton.hu

) Az  e dátumig jelentkező, legalább 6 nevezőt felvonultató hajóosztályok az abszolút értékelés mellett külön kerülnek díjazásra. Az ennél kevesebb hajót nevező osztályok a megfelelő Yardstick csoportba kerülnek besorolásra.



Tolnay Kálmán László. 1924. november 28-án született. Az egyik első magyar finnes, hollandis, és az első nemzetközi versenyeken sikeres magyar csillaghajós, kétszeres olimpikon. 10 éves korában kezdett vitorlázni a balatonfüredi öbölben: Édesapja csináltatott neki egy kis hajót, egy kétpárevezős csónakra tettek svertet és vitorlát, ezzel tanult meg vitorlázni. 1938-ban gróf Andrássy Gyula figyelt fel rá, és utasította Balatonfüredi Hajógyár igazgatóját, hogy gyártsanak neki egy Balatoni dingit – sárga vitorlája volt, hogy követhessék a versenyeken.

Első bajnoki címét 1944-ben, a 62-es rajtszámú Kalózzal nyerte; első nemzetközi versenyét közvetlenül a háború után O-jolléval futotta az Attersee-n, Ausztriában, ahol harmadik helyet ért el. Rómában Finn-nel, Mexikóban Sztárral volt olimpián. Kedvenc hajótípusa a Csillaghajó volt, amelybe mindig visszatért. Sok magyar bajnokságot nyert, elsőként győzött a Districten, Ausztriában. 16-szoros magyar bajnok, a BYC legsikeresebb versenyzője.


„…elkezdtünk itt Füreden jó erős szélben tréningezni és fölborultam. Visszaállítottam, fölborultam…Arra edzettem hogyan lehet a hajót felállítani. Persze a parton nevettek: – Nézd! A bolond vitorlázni se tud, folyton felborul!” Pár nap múlva jött a nemzetközi bajnokság. Jöttek az ellenfelek: például au NDK-ból Vogler, aki világbajnok volt. Jó erős szél volt. Jött a raum szakasz. Mit tesz Isten, nem vigyáztam, felborultam. A többiek örültek. No de mit tesz a tréning: egy pillanat alatt felállítottam a hajót és mentem tovább. Visszatértem az első helyre. A második körben, hátszélben megint felborultam. Igaz, akkor már rajtam volt a vizes pufajka is, lassabban tudtam felállni, de azért így sem tartott sokáig. Folytattam a versenyt, befutottam elsőnek. Harcolni és küzdeni kell! Nem szabad abbahagyni, ha valami baj történik…!” – részlet Tolnay Kálmán Lászlóval készült cikkből, Hajó Magazin különkiadás – Vitorlás Olimpiák 2012

Várunk Mindenkit sok szeretettel!

Versenyrendezőség