Az MKB Bank Melges 24 Európa-Bajnokság hamradik napját Matteo Ivaldi majdnem tökéletes versenyzése jellemezte a legjobban.

Ivaldi és csapata csupán egy ponttal szerzett többet a megszerezhető minimálisnál, ugyanis két első és egy második hellyel toronymagasan kitűntek ma a mezőnyből mikor is a bajnokság eddigi legszelesebb napján három futamot tartottak a rendezők.

A mai három futam azt is jelentette, hogy elérkeztünk ahhoz a ponthoz amikor a versenyzők kiejthetik a legrosszab eredményüket. Így a Blu Moon csapatának jelenleg 17 pontos előnye van az összetettben.

A tegnapi napon vezető olasz Balestrero (ITA 693) a mai első futamon egy korai rajtos büntetést szedett össze, majd utána egy ötödik és egy tizenharamadik helyet vitorlázva még tartják magukat az összetett mádosik helyen.A magyar színekben versenyző Ian Ainslie (HUN 392) ma visszaküzdötte magát a

dobogóra, 3,4,11 a mai helyezéseik.A mai utolsó futamot a dán Peter Nergaard-nak sikerült elhoppolnia Ivaldiék elől.Bár a svájci csapat folyamatos nyomás alatt tartotta őket, de a végén sikerültv éghez vinni a győzelmet.



Az “amatőrök” között a Corinthian csoportban az észt Tonu Toniste (EST 790) két futamot is behúzott ma mielőtt a hamradikban kissé elveszve csupán a tizenhatodik helyen végzett. Ezzel még mindig vezetik az alcsoport tabelláját és az összetettbenis a kiváló hatodik helyen állnak.

A csoportban a második helyen a dán Kris Houmann áll (DEN 612). Az első futamban ők is korai rajtosok voltak és megkapták méltó büntetésüket, akövetkezőkben viszont javítottak és két második helyet gyűjtottek. Hátrányuk azonban jelentős 20 pont Tonistéhez képest. Három futamuk maradt

hogy ledolgozzák a hátrányukat.A Corinthian dobogó legalsó fokán a szintén dán Peter Warrer áll aki csapatával ma egy 24, 15 és egy első helyett gyűjtött.

Ahogy azt vártuk a mai nap erősebb szelet hozott és a napi első két futamot 19 csomó körüli szélben vitorlázták a csapatok.

Az remek időjárás feltüzelte a csapatok harci kedvét, és hát az egyre kiélezettebb küzdelem nem is köszönhető, hogy az első futam csak az ötödik rajteljárásnálindulhatott útjára, fekete zászló alatt, ami a legszigorúbb rajteljárást jelenti. Matteo Ivaldi és csapata remekül lőttek ki a baloldali bójánál és magabiztosan vették elsőnek az első pályajelet nyomukban az akkor még összetettben vezető Balestrero-val és a másik olasz (ITA 822) Carlo Fracassoli-val. Ivaldi azonban ma nem akart hibázni és növelve előnyét magabiztosan futtot be az első helyen, Fracassoli lett a második és Ian Ainslie futott be harmadiknak a Strange Brew-val (HUN 392).

Az első futammal ellentétben a második szinte simán indult, elsőre sikerült elrajtolni a mezőnynek, csupán három hajót kellett a rendezőségnek egyénileg visszahívnia.

Már szinte mondani sem kell, hogy Ivaldi vezetett az első jelnél, mögötte a Simoneschi (ITA 840) vezette olasz csapat akik ma sokkal jobban vitorláztak mint az előző napokon.Kettőjük párharca innentől a célig nagyon szoros volt, azonban mint már említettük Ivaldi ma nem akart hibázni, és megtartotta az első helyet.Harmadik lett az előző futamban is remekül szereplő Fracassoli.

A harmadik futamra a a szél kissé csökkent, csupán 12-15 csomóval fújt, azonban ez nem riasztotta el a rendezőket attól, hogy megrendezzék az első egy körrel hosszabb futamot.A rajt ismét simán ment elsőre, 5 hajó volt csupán korai rajtos akiknek vissza kellett térni a rajtvonal mögé és onnan üldözőbe venni a mezőnyt.

Peder Nergaard (NOR 787) jól jött el a vonalról és a pörgéseket is remekül kihasználva talált jó utat a kissé foltos szélben az első bójához, nagyjából négy hajóhosszal vezetett Peter Warrer és Ivaldi előtt.Ivaldinak bizonyára szándékában állt megelőzni őket és behúzni a napi harmadik futamgyőzelmét azonban a harmadik körig csak Warrernek sikerült Nergaardhoz közeledni és ezzel szoros védekezésre kényszerítenie a norvégot.

A következő hátszélben azonban Ivaldi megelőzte Warrert és célba vette Nergardot. A Henri Lloyd csapata azonban visszavert minden támadást és a befutóig megőrizték az első helyüket. Ivaldi a második és Warrer a harmadik.

A hét levitorlázott futam után a tízből Ivaldiéknak egy elég biztos 17 pontos előnyük van.A verseny holnap folytatódik, az időjárástól függően már akár holnap befejeződhet az Európa-Bajnokság ha a rendezőknek sikerül megtartaniuk a maradék három futamot.


EREDMÉNYEK


Fotó: Pierrick Contin