Az MKB Bank Melges 24 Európa-bajnokság sorsa csupán a hét utolsó futamán dőlt el címvédő Franco Rossini csapata, a svájci Blu Moon és az olasz Matteo Balestrero között.

A két csapat szoros páros versenyt vívott az egész futam során és végül a Blu Moon gárda vihette haza az európa-bajnoki trófeát.

Egészen a rajttól kezdve egymásra vitorlázva indult a két csapat, gyakorlatilag a mezőnytől függetlenül vitorlázva. Az olaszok folyamatosan támadták Mattei Ivaldiékat, ők viszont, remekül védekezve, egy másodpercet sem lazítva, nem engedték magukhoz közelebb az ellenfelet.

A harmadik körben Balestrero elfogadta a vereséget és végül mindkét hajó visszalépett a futamból és a part felé vették az irányt.

Az összetett harmadik helyezés sorsa már a kilencedik futamban eldőlt, mikor is az Ian Ainslie vezette magyar Strange Brew a kilencedik helyen végzett mikor is a negyedik helyen álló kihívójuk Ricardo Somineschi (Audi) nagyon rosszul ment és a kiejtőjén kívül futva már nem maradt esélye a javításra az utolsó futamban. Így köztük is maradt a sorrend.

A brit Geoff Carveth vezette Gill csapata is megtartotta előkelő ötödik helyét.

Az egész verseny során formán kívül vitorlázó norvég Oyvind Jahre (Storm Capital Sail) végül megcsillogtatta igazi tudását és megnyerte az utolsó napi első futamot.

A második futam nyertese az olasz Carlo Fracassoli lett Maidollis nevű hajójával.

A Corinthian alcsoport győztese a végig magabiztosan vezető Tonu Toniste (Lenny) lett, 12 pontos előnnyel utasította maga mögé ellenfeleit és az összetettben is a remek nyolcadik helyen végeztek.

A csoport ezüstérmét a dán Peter Warrer – összetett 13. hely-, a bronzot a honfitárs Kris Houmann zsbelhette be.

Az összetett győztes hajó taktikusa Gabrielle Benussi úgy nyilatkozott:

„egész héten keményen kellett küzdenünk, hogy az eredménylista elején maradjunk és megnyerhessük a versenyt”. majd gratulált a Giogi csapatának akik egész héten keményen támadták őket és végül egy fair és remek küzdelemben vívhatták meg a végső csatájukat is.



„Mindig is jó érzés bajnoknak lenni…a mai páros verseny az olasz csapattal nagyon szoros volt, csak a legjobb teljesítmény lehetett elég, hogy előttük maradjunk.” Természetesen megemlítették a csapat eredeti kormányosát Flavio Favini-t aki egy balesetben következtében, most nem vehetett részt az eb-n, és őt helyettesítette Matteo Ivaldi. Remélik a következő nagy megmérettetésen már ott lehet velük.

A Corinthian csoport nyertesen Tonu Toniste is nagyon boldog volt a győzelemmel, főleg, hogy ez már a harmadik neki az “amatőrök” között.

““

Nagyon trükkös volt a Balatonon vitorlázni. Az időjárási körülmények nehezek és kiszámíthatatlanok. Elégedettek vagyunk, hogy sikerült bebiztosítani, a címet már az utolsó előtti futamban, de nagyon örülönk az összetett eredményünknek is. Minden nehézség ellenére, egy nagyon jó és remekül megrendezett versenynen vitorlázhattunk itt Balatonfüreden”

A díjkiosztón a Melges 24 osztály verseny kordinátora megköszönte a szíves vendéglátást és a kiváló szervezést a házigazda MKB Bank Vitorlás Klubnak és mindenkit meginvitált a következő világbajnokságra a Dániai Middlfart-ba.



Az Európabajnok SUI 825



A Corinthian győztes EST 790



A dobogó: 1. SUI825, 2. ITA 693

3. HUN 392


666.jpg

A Corinthian dobogó: 1. EST 790 2. DEN 779 3. DEN 799