Gyengeszeles évadnyitó amatőr verseny az YKA-ban

A hét elején még úgy tűnt, sportos zélben, tagyogó napsütésben futjuk az Yachtr Klub Agárd évadnyitó amatőr versenyét, amiből szombatra már csak a ragyogó napsütés maradt. Annyi szél azonban került, hogy valamennyi induló közel három óra alatt teljesítse a pályát, de ehhez komoly türelemre volt szükség.

A reggeli kormányosértekezlet előtt fél órával még alig voltunk a kikötőben, de végül, mire Sipos Bence kirakta a pályát a klubház előtt a betonon, már tizennyolc hajó legénysége verődött össze. Nemcsak az YKA marinájából, de a VVSI-ből és Velencéről is érkeztek a regattára, amiről ekkor már tudtuk, embertpróbáló lesz. A szélre, azaz a szélhiányra való tekintettel, Bence megkegyelmezett a mezőnynek és nem a szokásos, Vaskapus, Szúnyogszigetes, Öregvelencés pontok között határozta meg a teljesítendő távot. A rajt a kikötő előtti vízterületen volt, ahogyan mindig, Gárdony felé indultunk, majd a Cserepes sziget végével csaknem egyvonalban lévő kaput kellett venni, innen a rajtvonalat keresztezve, a Hosszútisztáson átvágva, a vízicsúzda magasságában, de a nádas közelében lévő kapuig eljutni, és onnan vissza a kikötő elé.

A rajt előtt a kikötőnél forgolódva látszott, hogy szél legfeljebb partközelben lesz, sokan azonban a Cserepes sziget mellett találtak olykor egy-egy frissülést, helyi feláramlást, amivel meg-meg indultak. A rajtot a kikötő oldalán indulók kapták el jobban, két kielzugvogelt, a Shantit és a Vendelt a Boci követte, a mezőny nagyobb része a rajtvonal felső részén csak lassan indult meg. A két vándormadár között azonnal komolya csata bontakozott ki, a gyenge szélben két-három csomós tempóval egy ideig szorosan együtt haladtak, folyamatosan leszakadva a mezőnyről az első pályajel felé. Elsőként a Shanti vette a kaput, közvetlen utána a Vendel.

Egy északi frissülés, ami a kikötő keleti oldalán folyamatosan felszívódott, a nyugati oldalon viszont kitartott a part közelében, szétszakította a mezőny. Az élen vitorlázók már a Hosszútisztáson jártak, amikor a mezőny zöme az első kapuhoz ért. A második pályajel közelében azonban mindenkinek fogyni látszott a lendülete, az élen állók is csak alig egy csomós sebességgel haladtak már itt. Partközelben továbbra is látszott némi légmozgás, ezért a Shanti arra vette az irányt, mögötte folyamatosan mintha elpárolgott volna a szél. Majd a nádasnál is támadt egy kis légmozgás,a mivel üldözői lendületet kaptak. Az első jelnél még a leszakadók között hajózó, harmadik kielzugvogel a Vándor Nirvána is felzárkózott, és egy finn is folyamatosan fogyasztotta hátrányát az éllovashoz képest.

Az első négy hajó, nagyjából másfél óra alatt körbeért, az utolsóknak azonban majdnem két és fél kellett mindehhez. A mezőnyben komoly csaták folytak egy-egy helyezésért, a folyamtosan forgolódó, gyenge szél igencsak próbára tette a kormányosok és legénységük ügyességét és türelmét. Olykor a célvonalnál alakult ki komoly takkcsata, ami félcsomós tempóval idegtépő tud lenni. A fura szélviszonyok komoly meglepetéseket is hoztak, felborítva a papírformát, egy-egy párosmeccsen. Végül kevesebb, mint három óra alatt a teljes mezőny befutott.