Javuló nemzetközi eredmények az olimpiai Laser osztályokban is.Tomai Balázs és Érdi Mária is az Arany csoport első felében végzettLasereseink is egyre előrébb jutnak a versenyeken nemzetek sorrendjében
Vadnai Jonatán felnőtt férfi Laser Radial EB. 7. lett.

A június 8-14. között az Adrián, Splitben a Laser hajóosztály felnőtt Európa-bajnokságain jól szerepeltek a magyar versenyzők. Az olimpiai versenyszámokban Tomai Balázs és Érdi Mária is jelentősen előrébb lépett a nemzetközi mezőnyben, ami nagyon bíztató a szeptemberben kezdődő kvótaszerzési esélyeiket tekintve. Különösen, mivel az EB-n a selejtezőkben eredményeiken nagyot tudtak javítani a legjobbak között, az Arany Csoportban versenyezve!

A spliti Európa-bajnokságon világbajnoki szintű verseny jött össze, hiszen csaknem a teljes Laser Standard és Laser Radial női élmezőny elutazott Splitbe. Két eredménylista született. Az Európa-bajnoki mellett a tengerentúliakkal bővült mezőny a European Trophyért küzdött.

A Laser Standard osztályban 132 hajó három csoportban versenyzett, a női Laser Radialban pedig 92-en, két csoportban. Külön versenyeztek a nem olimpiai osztály férfi Laser Radiálosok. Ők 35-en voltak.

Az első napon még jó szélben zajlottak a futamok, de aztán egész héten a kánikula és a szélcsend uralkodott. Öt-öt selejtezőfutamot tuidtak megrendezni minden csoportban.

A selejtezőfutamokon a teljes mezőnyt nézve Tomai Balázs és Érdi Mária osztályaikban egyaránt a 42. helyen jutottak az Arany csoportba. A Laser Standardben versenyző Vadnai Benjaminnak ez a 70. helyezésével nem sikerült.Vadnai Jonatán a (nem olimpiai kategória) férfi Laser Radiálban az ötödik futamot megnyerve a 7. helyen fejezte be a selejtezőket. Akkor még nem gondolhatta, hogy ez a végeredmény is, hiszen nekik már több futamot nem tudtak rendezni a következő három napban. Mindenesetre Joni 16 évesen nagyszerűen szerepelt a felnőtt Európa-bajnokságon!

Az olimpiai  kategóriákban is csak még egyetlen árva futamot sikerült lebonyolítani csütörtöktől szombatig, és azokban is csak az Arany csoportoknak. Ezen kiválóan szerepelt

Tomai Balázs

!

Az MVM SE versenyzője a 7. helyen célba érve

jelentősen, huszonegy hellyel előbbre lépett az összetett listán. A European Trophyn 21. lett. és még értékesebb, hogy

az Európa-bajnokságon a 14. helyen végzett!

Az egyetlen Arany Csoportos futammal

Érdi Mári (Yacht Club Budapest)

is tovább javított helyzetén. A legjobb 46 hajó között 18. helyen ért célba. ezzel a 31

.

lett az összesen 92 hajós mezőnyben

, az Európa-bajnokságon

pedig

26. lett

. Kiváló eredmény ez, hiszen ő a mezőny egyik legfiatalabb tagja a maga 16 évével!Vagyis a finnes Berecz Zsombor mellett egyre több az olimpiai kvótaszerzésre esélyes tudású versenyzőnk van!


Az olimpiai kvalifikációra az első lehetőség szeptemberben lesz a spanyolországi Santanderben megrendezésre kerülő világbajnokságokon. Itt – két évvel a Riói Olimpia előtt – a megszerezhető helyek felének a sorsa dől el.


A magyarok eredményei a Laser European Trophyn illetve az Európa-bajnokságon:


Laser Standard (132 hajó)

21. –

EB 14.


Tomai Balázs

6., 23., 30., 8., 17.   és   Arany csoport 7.

70.

Vadnai Benjamin

18., 19., 17., 30., 25.


Laser Radial nők (92 hajó)

31. –

EB 26.


Érdi Mári

18., 24., BFD, 16., 15. és Arany Csoport 18.

59.

Héjj Viki

15., 28., 33., 28., 25.

91.

Haidekker Zita

38., 43., 41., 44., 42.


Laser Radial fiúk (35 hajó)

7.

Vadnai Jonatán

6., 23., 12., 13., 1.

22.

Scharf Máté

18., 31., 30., 5., 22.

28.

Bagyó Áron

28., 21., 25., 28., 12.

A verseny honlapja:

http://www.lasereuropeans2014.com/