Két évvel ez előtt, valóban spontánmódon szerveződött az a verseny, amelyen tavaly már népes mezőny állt össze, persze Velencei-tavi méretekben népes, az idén pediog tókerülőként hirdettük meg, a tó Sárgaszalagjáért.

Érdemes újra, és újra visszanyúlni a kezdetekhez, ahhoz az emlékeim szerint kissé hűvös reggelhez, amikor a VVSI által meghirdetett, amatőr nagyhajós verseny nevezésénél, Horlai Béla irodája előtt, csak YKA-s nagyhajósok gyűltünk össze, vagy öten. Senki más. Úgy gondoltuk, szervezünk inkább magunknak egy versenyt. Rajt az YKA előtt, a Nagyatisztás északkeleti sarkában álló nádsziget a pályajel, és onnan vissza befutás. Öt-hat hajóval vitorláztuink akkor, tavaly tizenhat egység nevezett a Spontán Regattára, aminek már hosszabb volt a pályája. remek szélben, napsütésben, jó hangulatban virtoláztuk végig a távot, meccseltünk egymással. Eszükbe sem jutott, hogy konkuráljunk a Kékszalaggal, de akkor úgy gondoltuk, 2014-ben egy igazi tókerülőt szervezünk, a víz és az időjárás, és a szélirány által megengedett, legnagyobb távot vitorlázzuk végig a tavon. Az időpontkeresgélés közben a “nagy testvér” utáni hétvége tűnt ideálisnak, így a jövő szombaton, július 19-én 10.00-kor rajtol a Spontán Regatta mezőnye, a Velencei-tó Sárgaszalagjáért. A díkj természetesen a tó leggyorsabb hajójáé, de kategóriánként is értékelünk majd. Ez a verseny nem a rekordokról szól, bár bizonyosan feljegyezzük majd, ki és mennyire volt gyors. A verseny arról szól, hogy jókedvűen, jóidőben, jó társaságban vitorlázzunk, és persze összemérjük magunkat másokkal, mert ahogyan Szemenyei Csaba mondja, ha két hajó egy takkon, azonos irányban halad, az már verseny.

Az előrejelzések most nem ígérnek még túl sok szelet, ez sem kis kihívás lesz, mert a tavalyinál hosszabb pályát tervezünk, de erről majd döntünk közösen a 9.00-kor, az YKA-ban tartandó kormányosértekezleten. Itt ugyanis mindannyian kicsit szervezők is vagyunk, akik továbbadják a verseny hírét, akik rábeszélik a szomszéd hajót, hogy tavaly is milyen jó volt, azok mind, mind hozzátesznek az idei Spontán Regatta sikeréhez. A cél végülis, hogy minél többen legyünk együtt vízen. Szóval Velencei-tavi vitorlázók, találkozunk egy hét múlva, 19-én, az YKA-ban 09.00-kor.

Jó szelet!