49er Országos Bajnokság, Balatonföldvár, 2014. augusztus 17-20.

10 egység állt rajthoz az olimpiai 49er hajóosztály magyar bajnokságán, Földváron. A nevezők között volt egy fiatal szlovén páros is, így először volt nemzetközi mezőny a hazai vizeken. Köszönjük nekik, hogy ellátogattak hozzánk, reméljük, hogy jövőre is újra eljönnek.



A bajnokság négy napja alatt 14 futamot rendezett a Spari, azaz Erdélyi Béci és segítői a földvári vízterületen. A kiváló rendezésnek is köszönhetően izgalmas versenyre került sor. Mind a négy égtáj szele megtisztelt minket egy napra. Ez tette igazán változatossá és különlegessé az idei bajnokságot.



Az első versenynapon négy futam volt északi szélben. Viszonylag egyenletes volt a szél ereje, de forgott gazdagon. Ezt a napot a Brencsán testvérek kapták el a legjobban.

A második napon az oly kegyetlen déli szél volt, talán sok versenyző rémálma, de biztos nem a Szamódy testvéreké, hiszen ők voltak az egyetlenek, akik nem hibáztak ezen az idegtépő napon. Bátran állíthatom, hogy ezért érdemlik meg ők legjobban a bajnoki címet.

A harmadik napon már a kedvesebb nyugati szélben vitorlázott a mezőny, voltak benne szélfordulók és a szél ereje sem volt bebetonozva, de összességében jó versenynap volt. A Cserép testvérpár vitorlázott a legegyenletesebben, de nem voltak messze tőlük Szamódyék sem.

A döntő napon már csak két futam hiányzott a kiírt 14-hez, melyet felhős időben, friss keleti szélben versenyeztünk végig. Ezen a napon a Cserép testvéreknek öt pontot kellett volna ledolgozniuk, és mindkét futamot megnyerve meg is tettek érte mindent. De a Szamódy testvérek mindig ott voltak közvetlen mögöttük, így végül ők nyerték a bajnokságot. Harmadik helyen a Brencsán testvérpár végzett.



A futamok után baráti sörözés, borozás kezdődött egy vidám díjkiosztó kíséretében. Az egész verseny családias hangulatát nemcsak az a különlegesség biztosította, hogy a hazai 49er mezőny fele, öt egység testvérpárokból áll, hanem a vendéglátó Spartacus is, akinek köszönjük a szervezést és rendezést. Nem szenvedtünk hiányt semmiben, volt hol aludnunk, kaptunk finom chilis babot, fröccsöt és mindent, mi szem-szájnak ingere.


VÉGEREDMÉNY