Gyönyörű napsütéses reggellel kezdődött a MUSTO Kupa.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Formula 18-as katamaránokkal vehettek részt a vitorlás klubok. A kiírásban szereplő pénzdíjakat a klubnak nyerik a versenyzők, mely támogatással az 1-3. helyezett klub az utánpótlást, illetve a legjobban fejlődő versenyzőit öltöztetheti MUSTO ruhába.A bázisunk idén a Balatonföldvári Önkormányzat nagylelkű hozzájárulásával a nyugati strandon volt. Az itt található Wasserstart Sportkörtelepe ideális helyszínnek bizonyult. Ezúton is köszönjük Galántha Gergelynekés csapatának a sok segítséget.

A verseny rendezője, a Waterlife Bt. Erdélyi Bélát, Bécit kérte fel a versenyvezetésére, a versenybíróság elnökének Gömöry Ágnest és versenybírónak Süle Pétert. Béci rutinja és tapasztalata nagyban hozzájárult a verseny eredményes lebonyolításához. Gömöry Ágnes alapos előkészítő munkája sokban segítette a páros versenyek gördülékeny lebonyolítását. Süle Péterrel nagyon jól együtt tudtak dolgozni. Áginak köszönhetjük a versenyzőknek összeállított match race szabályok összefoglalóját is.A versenyre jelentkeztek a BYC színeiben a tavalyi MUSTO Kupagyőztes Váradi-Petheő páros, akik többszörös F18 bajnokok. A Procelero SE színeiben a Virág Flóra-Gecse Balázs páros indult, akik igazi hajóosztályukban a Nacra17-esben az olimpiára készülnek. A már szintén MUSTO Kupa győztes Kenese MarinaPortot természetesen Litkey Farkas képviselte. És ha már katamarán, akkor nem maradhatott távol a Katamarán SE sem, akiket a Diószegi-Jankovics páros képviselt. Dió idén az M3 katamarán osztályban lett bajnok, míg Jankovics ugyanebben az osztályban kormányosként 3. lett, de most visszatért a mancsaft posztra. Nagy örömükre hosszú idő után újra összeültek F18-ba.Sajnos az utolsó pillanatban Váradiék és Farkyék lemondták az indulást, mert hittek az időjárás előrejelzésnek, mely nem sok szelet ígért. Szerencsére nem volt igazuk, mert a szombat délelőtti kis szélben 3 futamot sikerült rendezni, míg a vasárnapi friss 3bft-ban délre az összes match race futamot letudtuk bonyolítani. Így a helyükre beszállt Spartacus színekben vitorlázó Szentiványi – Somogyi páros és a Katamarán SE-től Daneshgar – Daneshgar páros nem bánták meg a beugrást. A nézők sem, akik a balatonföldvári nyugatistrandról végig szemmel tudták követni a partközelben zajló küzdelmeket.

Az első napon hagyományos flotta futamok zajlottak, ezek döntötték el az erőviszonyokat, illetve egy igazságos match race beosztást. A nagyon gyenge és a végén majdnem teljesen leálló szélben mégis sikerült 3 érvényes futamot rendezni Erdélyi Béla versenyvezetőnek köszönhetően.

A 3 flotta futamot követően a következő sorrend alakult ki:

1. Diószegi – Jankovics  (Katamarán SE)         4 pont 2-1-1

2. Virág – Gecse (Procelero SE)                     6pont 1-2-3

3. Daneshgar – Daneshgar (KSE)                   8 pont 3-3-2

4. Szentiványi – Somogyi (Spartacus)               12 pont 4-4-4

A flotta futamok sorrendje alapján az első a negyedikkel, a második a harmadikkal kezdte meg a páros versenyeket 2 nyert futamig.

A páros versenyek eredményei:

Diószegi – Jankovics    :    Szentiványi- Somogyi         2:0

Virág – Gecse                :   Daneshgar – Daneshgar        2:0

3. helyért

Szentiványi – Somogyi   :  Daneshgar -Daneshgar         2:0

1. helyért

Diószegi – Jankovics     :   Virág -Gecse                           2:0

2014-ben a MUSTO vándorkupa a Katamarán SE-hez került,Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor révén, akik az egész hétvégén magabiztosan versenyeztek. A Katamrán SE így 1000 euró értékű MUSTO vásárlási utalványt kapott, melyet az utánpótlásra költhetnek.

A 2. helyezett Virág Flóra-Gecse Balázs klubja a ProceleroSE 600 euróval lett gazdagabb.

A 3. helyezett Szentiványi István – Somogyi Zsolt páros 400 eurós vásárlási utalványt nyert a Spartacus VE-nek.

Gratulálunk minden résztvevőnek és reméljük, hogy jövőrehasonló jó hangulatban, kicsit népesebb mezőnnyel rendezhetjük meg a 2015-ös Klubok Bajnokságát, a MUSTO Kupát.