Péntek reggel 10 órakor a móló elől indul a szólóvitorlás tókerülő mezőny

A TBS Nagydíj 13 éve alatt összesen 79 versenyző tette próbára magát a Balatonon, a szólóvitorlás tókerülő versenyen, természetesen közülük jó néhányan több alkalommal is.

Az idei elsőként nevezett, Sárközy András (Maugli) Code 8-cával, majd a szerencseszámon 21.-ként Zolnai György ZipCode-jával, illetve a még ilyen hajóval versenyző Keller András, Fináczy Péter és Litkey Farkas révén immáron négy, némileg eltérö Code8 fejlesztés (az egyik billenthető kieles) rajtolhat a 8 méter nyitott kategóriájú hajóknak és hajósaiknak hirdetett szóló – nonstop Balaton-kerülő vitorlázó versenyen.



Fa Nándor 2006-ban vízre tett Fahajo 8M Pro karbon 8 méterese óta újonnan fejlesztett karbon hajók – az idei Keszthely-Kenese szóló győztes Nelson 8M Pro (kormányos:Varga Lajos), a Flaar26 (Fazekas László), a Code8-cak beleértve a frissen épült legutóbbi kiadást, amit a négyszeres TBS Nagydíj győztes Litkey Farkas kormányoz, valamint a Pauger új P26-osa is rajthoz áll – már az innovatív versenyhajók legalább négy különbözö szakmai irányzatát képviselik.

Fa Nándor 2001-ben a TBS Nagydíj balatoni szóló verseny alapításban megfogalmazott szakmai “provokációjának” eredményeként a 8 méteres nyitott kategóriában az innovatív vitorlás verseny a vízen kívül már a hazai tervezöasztalokon is zajlik.

A versenyben rajthoz állók hajói között ott lesznek a 2001 óta  mindig jól teljesítő balatoni 8 méteresek is. Akár meglepetés is érheti a klasszikus hajók versenyképességére legyintő szkeptikusokat, mert számos, nyitott kategóriára tunningolt 8 MOD és más balatoni hajók szólóvitorlázásra edzett hajósai harcolnak majd a mezőnyben. Idén is rajthoz áll a legendás Vizes 8-assal a TBS Nagydíj örökranglistát vezető Pálinkás Csaba (Picula)

A mezőny jeles résztvevője a TBS Nagydíjra rendszeresen visszatérő Szutrély Gergely (Kereked), aki bő egy hónapja egy tunningolt 8M OD hajóval ért el nagyszerű eredményt. Gergő, a  szinte már hozzánőtt nyolcassal, a Zergével, és kerekedi klubtársával Farkas Bencével a Baltic Polonez Cup vitorlás versenyen az Open 2 Double kategória győzteseként ért célba (

http://www.hunsail.hu/hu/hirek/tenger/magyar-gyozelem-a-balti-tengeren

).

Az idei TBS NAGYDÍJ a megszokott módon online, fotelből követhető éjjel-nappal, ezúttal is a Cason Zrt. jóvoltából a cég és a

www.szolovitorlazas.hu

oldalon.