Az elmúlt években a katamaránosoknak a Nemzetközi Héten volt a bajnokságuk.

A javarészt utánpótlás-osztályokkal szemben a legtöbb felnőtt versenyzőnek a kora őszi időpont nem volt megfelelő, ezért idén már júniusban sort kerítettek rá. Ennek ellenére szerettünk volna most is versenyezni, de az elmúlt hetekben az egyik nap úgy nézett ki, hogy lesz verseny, a következő napon pedig úgy, hogy nem. A helyzet naponta változott.

Talán nehéz elhinni, de látjuk magunkat kívülről. Bár Tornado 1967 óta létezik szerte a világban, a katamarán a Balatonon még mindig viszonylag újnak számít, és emiatt idegenkedve fogadják. Sokan vitorlázó múlt nélkül, felnőttként kezdtek el F18-ban, vagy kicsit nagyobb hajóval M3-ban versenyezni, és ezt a magát nyitottnak hívő, de voltaképp mégiscsak zárkózott vitorlázó társadalom gyomra nehezen veszi be. Nyilvánvalóan a hírhedt videó, a Terrorvitorlázás sem tett jót a megítélésnek.  Pedig F18-aznak nagy tapasztalatú vitorlázók is, pl. Keló vagy Váradi-Szabó Jani. Hiába kapott frissítést az Olimpia, a Nacra 17-ben készülő Virág Flóra és Gecse Balázs valahogy a perifériára szorulnak a versenysportban.

Mostanában Optimist után mintha csak a Laser felé nyílnának meg az utak. A 420 és a 470 halódóban, marad a Laser, pedig nem mindenki alkalmas rá. Tavaly nyáron az olasz F18 VB-n a Kékszalag miatt itthon is ismert Mitch Booth kisebbik fiát, Jordit faggattam, hogy hova tovább, ha kinövi az OP-t. Annyira magától értetődően mondta a katamaránt, hogy szinte hanyatt vágott a balatoni többtestű utánpótlás hiánya.

A katamaránosok pedig csak kapálóznak, szeretnének kilépni a mostohagyerek szerepéből, szeretnék, ha komolyan vennék őket. Mint most is: kiharcoltuk, lett verseny, rendezett nekünk a Szövi a Nemzetközi Hét hétvégi napjain. F18-ban hét csapat nevezett, amiből szombaton 4, vasárnap pedig csak 2 volt vízen. Nyilván mindenkinek van mentsége és indoka, de mégis mire föl vegyék őket komolyan? Ha tolonganának a rajtvonalon, talán más lenne a helyzet… Így csak győztest tudtak hirdetni, a többi dobogós helyet nem lehetett kiosztani.

Ezzel szemben a katamaránosok között „béta” osztálynak tartott M3-ban egész szép mezőny jött össze, hét hajó versenyezte végig a megrendezett négy futamot. Miért béta? Mert nemzetközi viszonylatban is inkább az F18-nak van rangja, a Balatonon jelenleg elképzelhetetlen, hogy egy osztálynyi Tornado vagy Carbon F20 összejöjjön. Az elmúlt években is csak flottabajnokot tudtak hirdetni, nem jött össze a magyar bajnokság megrendezéséhez elégséges számú nevező.

Szombatra jó szelet ígértek, ezzel szemben alig-alig fújt valami, délutánra azért három futam mégiscsak befért. Vasárnapra bejött az előrejelzés, a keleti szél is elállt, amikor szokott, így egyetlen, leálló szeles futamot sikerült csak rendezni.

Belo volt a rendező, és olyan legendák segítették a munkáját, mint Sabján Vera és Brencsán Ábel. Szokatlan volt nekik a többtestűség, de tökéletesen helyt álltak, és jó kis versenyt rendeztek. Köszönjük nekik!


VÉGEREDMÉNY