Conrad Colman naplója, 2015. január 25.

Ezt a trackeren nem láthatod, mert csak naponta párszor frissül, de kígyóvonalban vitorláztunk szanaszét a tengeren, hogy délre keveredjünk ebből az anticiklonból. Elég nyugodt átkelésünk volt a Doldrums-nál az egyenlítőn, eső és vihar nélkül, de úgy tűnik, hogy most megfizetünk ezért. Legalább három zivatarfelhő van körülöttünk állandóan, amiből épp keleti vagy nyugati szél fúj, vagy pont elvesz minden szelet.

Ezek a felhők rettegésben tartják a vitorlázót, mert a kialakulásuk teljesen véletlenszerű. Pont annyira tudod megjósolni őket, mint a buborékok felbukkanását egy fazéknyi forrásban lévő, bugyogó vízben. A hasonlat stimmel, mert ezek a hatalmas felhők egy szempillantás alatt alakulnak ki az óceán felett felgyülemlett meleg levegőből, az atmoszférában alakultak ki az elmúlt pár nyugodt napban.  Először úgy viselkednek, mint a porszívó, ami felszív minden levegőt a környékén, miközben a feje egyre dagad, aztán nagy sebességgel okádja vissza a tenger felszínére, folyton megfordítva a szél irányát. Az egyetlen előnye a nagy zuhé, amivel le tudtuk mosni az elmúlt forró napok mocskát és frusztráltságát.

Alapvetően létezik széltaktika az ilyen felhők különböző kialakulási fázisaira, de ezek itt úgy rohangálnak körülöttünk, mint az Apokalipszis három lovasa*, és lehetetlenség tervet állítani a megüdvözülésünkhöz. Tehát itt tekeregtünk, az egyikből kikerültünk kelet felé, hogy aztán kiüssön minket a másik felhő, visszakényszerítve nyugat felé. Számtalan vitorlacsere után úgy tűnik, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk, és ma este már stabilabb szelek fújnak majd, amelyek végre biztonságos területre visznek.

—————-

* A Bibliában négy van belőlük: a

Háború

, a

Halál

, az

Éhínség

és a

Pestis

megtestesítői. A Jelenések könyvében szerepelnek, és a középkori kereszténység meghatározó motívumai voltak, de máig használják az irodalomban, a filmművészetben és a zenében. Még Conrad Colman is metaforaként használja… J


Fotó: Gilles Martin-Raget/Barcelona World Race



Forrás: http://www.conradcolman.com/2015/01/wow-another-tough-day-in-the-office/