Jól indult az év a vitorlázó Berecz Zsombor számára

A Finn dingiben tavaly riói kvótát szerzett magyar versenyző a Cádizban vasárnap véget ért Andalúz Olimpiai Hét elnevezésű rangos nemzetközi versenyen hajóosztályában a második helyen végzett.


Berecz a lebonyolított tíz futamból hármat is megnyert, csak a francia olimpiai bronzérmes Lobert tudta megelőzni, ugyanakkor több világklasszist is maga mögé utasított. Sikere értékét növeli, hogy az MVM SE vitorlázója új hajóval szállt vízre.


“Ez volt számomra az esztendő első versenye, és nagyon örülök, hogy ilyen erős mezőnyben tudtam bizonyítani. Kezdés előtt kérdéses volt, hogy a szereplés az új hajóval miként fog elsülni, de így utólag nyugodtan mondhatom, hogy nem nyúltam mellé ezzel a hajóval, mert jól működött. Erre az évre az a feladat, hogy tovább gyorsítsam a hajót és magamat, illetve minél jobban összerakjam az egész versenyzést. Szerencsére abban hálás helyzetben vagyok, hogy nem kell görcsölnöm az olimpiai kvalifikáció miatt, hanem nyugodtan tesztelhetek”

– értékelt elégedetten Berecz Zsombor, akinek következő versenye március végén lesz Palma de Mallorcán.


Az olimpiai héten indult magyarok közül a 17. életévét mindössze pár napja betöltött Érdi Mária első lett az ifjúságiak között, míg összetettben a 42 hajót számláló és nagyon erős – olimpiai és világbajnoki érmesekkel tarkított – női Laser Radial mezőnyben a 15. helyen végzett. Edzője, Eszes Tamás elmondása szerint a magyar tehetség ráadásul betegen, hörgőgyulladással versenyzett, és sokat tanakodtak azon, hogy egyáltalán részt vegyen-e a futamokon.

A Cádizban érdekelt harmadik magyar, Tomai Balázs a 28. lett a 62 hajós férfi Laser Standard mezőnyben. Bár volt 7. és 8. helye is, két kizárás miatt nem végzett az élbolyban. (Turák Péter)