Okozott némi meglepetés a 43. Tullni Hajókiállítás. A dolog nem markáns és lehet, hogy korábban már látszott.

A kiállításon 370 kiállító vesz részt a katalógus szerint. Ez elég sokrétű így a felhozatal. A csoda kefe forgalmazójától az 50 lábas jachtokig minden megtalálható a palettán. És – ez az ami némileg meglepetést okozott – a számomra megszokott zsibvásári hangulat eltűnőben és színvonalas kiállítás alakul. Sokkal kevesebb a kütyü árus és több a minőségi kiállító.

Persze a kiállítás rendezői is tettek az ügyért. Új csarnokot építettek, ami  a motoros hajóknak lett új, minőségi otthona. Apropó motoros… Elképesztően lábra kapott az elektromos motor kategória. Az elektromos „szörfdeszkától” a komoly motorosok elektromos hajtásáig, minden megtalálható volt. Külön beépíthető elektromos meghajtásra specializált cégek, elektromos csónakmotorok elképesztő mennyisége dominált az én szememben a kiállításon.



Persze a vitorlásokkal sem volt hiány. A kiállítás egyik látványossága a Fipofix, Sedlacek 16 lábas hajója, mellyel átkelt az Atlanti Óceánon. Izgalmas darab és persze nagyon kicsi.

Egyébként ez igazi hajókiállítás. Az egész kicsi jollék mellett az ötven lábas vitorlások bőven elférnek és vannak is bőséggel. Ugyan ez igaz a motoros frontra is. Nagyon nagy a választék…



Valamikor volt egy igen népszerű hajó az NDK-ban főleg, az Ixylon jolle. Jellegzetes két uszonnyal. Nos én erre azt hittem, hogy az NDK halála után el is tűnt…. De NEM. egy német cég bemutatta, hogy azóta mennyit fejlődött ez a hajó. Van itt versenyverzió is… Ki gondolta volna, hogy ezt még így látom!

A 26 láb körüli kategóriában több kihívóval találkoztunk. A Hans Spitzauer volt staros, finnes versenyző neve által fémjelzett,Lago 26 elég egyénire sikerült és sok szempontból átgondoltnak tűnik, bár a famunkák nem festenek a legjobban.  Rögtön a közelében a Seascape hasonló méretű verdája és még egy pár. Közöttük persze a magyar Code8.



Persze ha már a magyar vonalat említettem itt van a Style Yacht is, egy gyönyörűen felpolírozott Scholtz 8.8 Weekend-el.



A Flaar a Bravo 6.0 motorossal és egy szép szürke Flaar 18-al. Ami már a kilencedik megépült ilyen hajó. Picula a gyönyörű fa hajójával. Wesport a cipőivel.


Jelentős méretű vitorlás hajók is voltak szépen. 50 láb körüli, vagy annál alig kisebb Dehler, Dufour, Elan és sok egyéb tipus is megjelent.

Megtaláltuk a seaEQ kikötői felszerelések ottani forgalmazóját. Egy olyan lengyel hajócsaládot, ahol az árboc hátradöntése alapkérdés és erre spécik a fedélzeti veretek. Elektromos motorral működő szörfdeszkét.  Teakfa mintás WC deszkát és szőnyeget. És sok más érdekes cuccot forgalmazót.



Öszeségében jó kis kiállítást láttunk. Minden van ami szem szájnak ingere ebben a műfajban és sokat fejlődött a kiállítási terület azóta is, amióta nem jártam ott.


IMG_511320150306.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Schmidt Bernát, Beliczay Péter