Nem lenne teljes a karácsonyi ünnep, ha nem lenne Sydney-Hobart

De tényleg. Hagyományosan december 26-án rajtol az egyik legvadabb vitorlásverseny. Népszerűsége, vagy inkább híre töretlen 1945 óta Sydneyből a 628 mérföldre lévő tasmániai Hobartig tart a küzdelem. A legnagyobb flotta 391 hajó volt, mely 1994-ben rajtolt, míg a legkisebb 9 hajó 1945-ben.

Viszonylag nagy különbség van a rajtoló hajók között is. A legkisebb az 1978-as versenyen rajtoló 27 lábas Klinger, míg a legnagyobbak 100 lábas hajók voltak.



Míg 1945-ben a leggyorsabb hajó 6 nap 14 óra és 22 perc alatt teljesítette a távot, addig az eddigi leggyorsabb a Wild Oats XI. 2012-ben 1 nap 18 óra 23 perc alatt. Persze többek között a két hajó méretében is volt némi különbség. A Rani 1945-ben 35 lábas volt, míg a Wild Oats XI. 2012-ben 100.

Voltak azért kemény emberek a leglassabb versenybeli teljesítmény 1945-ben volt. Ekkor a Wayfarer 11 nap 6 óra 20 perc alatt futotta le a versenyt.

Tony Cable a legtöbbször induló vitorlázó 2014-ben 49. alkalommal indult a regattán.

itt még olvashat néhány izgalmas a versenyhez kapcsolódó teljesítményről


http://static.cyca.com.au/media/2937955/Race-statistics-revised-as-at-210915.pdf

Na, de térjünk vissza az idei megmérettetésre. A meteorológia nem jósolt könnyű versenyt és így is lett. A Bass-szorosból érkező furcsa hullámzás és az időnként 40 csomós szél kitett magáért.

A nagy riválisok természetesen ott voltak. A Comanche, aki alul maradt tavaly a frissen dss-t kapott. Idén már hónapok óta arról szólt a sajtó, hogyan szabtak jelentősen más fazont a hajónak. Első tervként az árbocot akarták hátrébb vinni, de végül a hajó farából vágtak le és az orrába a forstág elé toldottak be ugyan ennyit, többek között úgy és azért, hogy növeljék az orr felhajtóerejét és bőszelekben nehezebben menjen le a hajó orra a víz alá. Sajnos nem lehet tudni, hogy bevált-e ez a fejlesztés,de erről majd később.



És persze ott voltak az új (Rambler 88) és régi (Perpetual Loyal, Ragamuffin 100) ellenfelek. Szóval izgalmas és kemény verseny volt várható.

Már egy órával a rajt előtt volt némi gubanc az egyik rajthajón, de időben megoldódott. A rajt szembe szélben történt és a Wild Oats XI nevéhez méltóan a rajtvonal nyugati oldalán egy hajó híján a legalsó hajó volt. Röviddel a rajt után a skipper Mark Richards le is keresztezte balcsapáson 3-4 hajóhosszal a nagy riválist a Comanche-ot. Azután a Perpetual Loyal az öböl kijáratánál átvette a vezetést a Comanche és a Wild Oats XI előtt.

Video a rajtról:

http://rolexsydneyhobart.com/news/2015/pre-race/rolex-sydney-hobart-race-start/

Itt a Comanche megmutatta mire is képes és a bőszélben elképesztő tempóval ment át az előtte vitorlázó Loyalon. A rövidebb, de modernebb Rambler88 is begyújtotta a rakétáit és szinte az összes elötte lévő hajót lehaladta a neki kedvező szélben.



Az első részében a versenynek északi szélben irgalmatlan tempóval jóval a 2012-es Wild Oats XI. járt szinte a fél mezőny, de azután lassan megjött a combos déli szél, melynek az egyik áldozata a Wild Oats XI lett, aki vitorla szakadás miatt kénytelen volt kiállni.

Utána a kellemetlen viszonyok miatt egyre többen kényszerültek feladni a versenyt. Így járt a Perpetual Loyal az élmezőnyből és a Comanche is kormánytörést szenvedett, és így a 88 lábas Rambler vette át a vezetést. Az első éjszaka után 95 hajó maradt versenyben.


Folytatás következik……..


Fotó: Stefano Gattini