de évzárásnak kiváló volt!

Idén harmadik alkalommal került kiírásra a szilveszteri regatta. Mindez idáig mindhárom alkalommal volt szerencsém „részt venni” az eseményen.

Első alkalommal virtuális bójákkal december végéhez képest langy időben zajlott a regatta. Másodszorra már mint versenyvezető tiszteltettem volna meg a versenyt, de a feltételes mód nem véletlen. 31. reggelén a tó befagyott, így a hajók a kikötőbe maradtak és a verseny elmaradt.



No, de harmadszorra! Óriási szerencsénk volt az időjárással. Remek keleti szél, gyönyörű, régen látott napsütés és fogcsikorgató hideg várta a 18 nevezett csapatot. A versenyen 6 Bavaria 32-es szolgálta a versenyzőket.

A szervezők öt futamot terveztek. Három selejtezőt. Mindegyiken 6-6 csapat részvételével, majd a selejtezőben 3. és 4. helyet elért csapatok a kisdöntőben, míg a döntőben az 1. és 2. helyezettek mérték össze tudásukat a 3. Szilveszteri Renault Regattán. És így is lett. A nyári időben kellemes itt viszont kissé csípős 6-12 csomós keleti szél végig kitartott és csont nélkül lement az öt futam. Kiknek nagy boldogságára, kiknek bosszúságára. De remélhetőleg mindenki számára egy kellemesen záródó év végi napon.



De nézzük mit ír erről a hivatalos média:


MÍNUSZOKKAL ÉS VITORLÁSVERSENNYEL BÚCSÚZOTT AZ ÓÉV A BALATONON



Szikrázó napsütés, mínuszok és verseny a vízen. Frappáns évzáróra gyűlt össze a hazai vitorlázó társadalom. Az év utolsó napján immár 3. alkalommal rendezték meg a Szilveszteri Regattát, Balatonlellén, a BL YachtClubban.


18 egység közel 150 vitorlázóval a fedélzetén vágott neki a kihívásnak, hogy a legjobban teljesítse a balatonlellei BL YachtClub előtti vizeken kirakott pályát és az év utolsó óráiban még a dobogó tetejére állhasson.


dsc0224-1024x683.jpg


Szikrázó napsütés, stabil, vitorlázáshoz ideális, 10-12km/h, szél várta a versenyzőket, de a vízen érzékelhető mínusz 7 fok, bizony kihívást jelentett mindenkinek.


3 éve hagyományteremtő céllal szervezték meg először a szilveszteri vitorlásversenyt, mely már akkor is teltházzal indult. Ezzel a kezdeményezéssel is szeretnék bizonyítani az esemény szervezői, hogy télen is érdemes a Balatonhoz jönni, hisz a szilveszteri regattán nem csak profi vitorlázók, hanem lelkes amatőrök is indultak. A vitorlázás igazi szerelmesei igyekeznek megragadni minden alkalmat, így nem kérdés, hogy az év utolsó napján is hajóra szállnak, de sokan nem csak a verseny, hanem az azt követő szilveszteri mulatság miatt is érkeztek.


A verseny teljesen egyforma Bavaria 32 cruiser hajókkal zajlott, így még inkább a csapatok tudásán múlt a győzelem. 3 körben selejtezőkkel kezdődött a regatta, az első két hajó egyenes ágon jutott be a nagydöntőbe, míg a 3. és 4. helyen célba érkezők a kisdöntőben folytatták.


dsc0309-1024x683.jpg


A III. Szilveszteri Renault Regatta versenyzőinek vízi biztonságát a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata garantálta.


Eredmények:


Nagydöntő:



I. BL Party Team – Turós László



II. Code8 – Fazekas Gábor



III. Viktória Sailing Team – Vida Péter


Kisdöntő:



I. MIX – Galla Viktória



II. Fagyállók – Szabó Árpád



III. Jégtelen történet – Bóna József

U.i.: Másnap megérkezett a havazás és a Balaton is befagyott itt ott.

BUÉK!


Fotó: Karsai Tímea