Minden évben hallom vissza barátoktól, ismerősöktől, hogy a szezon végén mennyire nehéz a családi programokkal összehozni a hajó elpakolását. Idén hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre az első Alsóörsi Szezonzáró Regatta az Alsóörs Marinában.

 

DE! – miért most és ilyenkor?
azért mert kell egy szezonzáró regatta, mindazokkal koccinthassunk, akikkel a helyi pékségben, kisboltban találkozunk, legyenek bármelyik kikötőből,
azért, hogy szórakozzunk egy jót, vitorlázzunk a szép őszben,
azért, hogy a GYEREKEKNEK legyen egy jó programjuk szombatra,
azért, hogy elpakolhassuk a hajót, felkészüljünk a télre,
azért, mert a Balatonon lenni nagyon jó bármikor!
Nos, szombaton minden sikerült! Az időjárás jelentés már pénteken jósolta, hogy napos, szeles idő várható. A szikrázó napsütésnek ugyan volt ereje, de a közel 25-30 csomós szél azért óvatosságra intette a versenyzőket, akik ettől függetlenül időben és továbbra is elszántan érkeztek a reggeli nevezésre az Alsóörs Marinába.

A regisztrációt követően, mindenki reggelizhetett, hiszen a kikötő konyhája nagyszerű krémekkel, teával, friss péksüteménnyel várta a vendégeket! A gyors kormányosi értekezletet követően a csapatok vízre szálltak és a pályára hajóztak. A szél ekkor már egyre erősödött, de a rajt 11.00 órakor Alsóörsről rendben elment. Az első pályajel Almádi volt.
A rendezőség az erős szélre való tekintettel – és arra, hogy elsősorban hobbi vitorlázók vettek részt a klub regattán –, már az első szakaszt lerövidítette Káptalanfüredig, majd az első hajók innen az alsóörsi betétbója fele indultak és azt követően Csopakra. Szem előtt tartva a biztonságot, a mezőnyt Csopakon a rendezőség befuttatta és mindenki épségben a partra ért.

 

Még annak ellenére is, hogy rövidítve lett a pálya és egy két vitorla szakadt, szinte csak mosolygó emberekkel lehetett találkozni! Jó volt Alsóörsön a Marinában lenni.

 

A nap legfontosabb vendégei viszont nem a versenyzők voltak, hanem a gyerekek. A rendezők bemelegítésként az ifjú vendégeknek egy légvárat szerveztek, amit szinte minden gyerek – és néha egy-egy anyuka is kipróbált. Aztán amikor elfáradtak a Marina műhelyében berendezett kézműves foglalkozáson vehettek részt. Volt itt minden, kavicsfestés, falra festés kézzel-, ecsettel-, színezés, gyurmázás, papírhajó és parafa hajó készítés, de a legszebb dolgok az üvegfestésen készültek!
A rendezők célja az volt, hogy a díjak szinte mindegyike saját készítésű legyen. Elkészült a FaKupa amit Gyürke kollégánk készített nagy gondossággal, illetve bortartó állványok, amibe az üres üveget a Szezonzáró Nap kis vendégei díszítették fel! Mosolygó gyerekek, büszke szülők! Jó volt Alsóörsön a Marinában!

 

A futam után a gyerekek ügyeskedtek, az apukáknak volt elegendő idejük, hogy a hajókat elpakolhassák és előkészüljenek a télre. 17.00 órakor díjkiosztó következett, ahol természetesen elsőnek a kis vendégek vehették át az ajándékokat, majd következett a vitorlásverseny eredményhirdetése YS-I, YS-II és YS II kategóriában, illetve a különdíjak és a vacsora. Az Alsóörs Marina étterme és egész csapata kitett magáért, a helyi – már híres gulyásleves – és azt követően a mákos guba szintén nagy sikert aratott.
Külön köszönet illeti a kikötő csapatát a rendezésért, a szomszéd kikötőmestereket az együttműködésért. A Balaton Yacht Club 1912 csapatát a szakmai támogatásért, Igali Csillának, hogy levezényelte a napot a parton, Bagyó Sanyinak – hogy Ruppert itt volt és a gyerekek végigugrálták és természetesen a vendégeknek, akik itt voltak. Szombaton jó volt Alsóörsön a Marinában lenni!

versenyeredmény abszolút

versenyeremény osztályonként