Száz lelkes, vitorlázni és versenyezni vágyó fiatal, balatoni nyár, trükkös szél, jó hangulat, sok-sok vitorlázás, színvonalas rendezés, gyönyörű környezet, finom vacsora – ez jellemezte a Nádas Kupa Sorozat Balatoni Yacht Club által a hétvégén, Alsóörsön megrendezett versenyét.

 

A Nádas Kupa kezdeményezés a tavalyi évben a Kereked VK ötlete alapján indult útjára annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson a kezdő vitorlázó ifjoncok versenykörülmények közötti fejlődésére, tapasztalat gyűjtésére. Az egyre kedveltebb sorozaton ezúttal az Optimist, Fröcsi Optimist 420 és RS Feva hajóoasztályok versenyzői állhattak rajtvonalhoz. A tavalyi évben Telepi Pöffös néven elindított alsóörsi állomást a TVSK rendezte meg, a stafétát az idei évben a Balatoni Yacht Club vette át.

 

 

A verseny főrendezői tisztét Holló Dániel látta el, aki csapatával együtt arra törekedett, hogy színvonalas és szabályszerű vízi rendezést biztosítson a gyermekek számára.
A verseny mindkét napja a tervek szerint alakult, hiszen szombaton 3, vasárnap mindkét tervezett futamot sikerült megrendezni. A pénteken elvonuló vihar szerencsére nem hagyott szombatra veszélyes nyomokat, és bár erős és trükkös, többször elforgó szél jellemezte a napot, a kicsik is hősiesen bírták az északias hullámokat és hűvösebb időt. A vasárnap több napsütést, de kevesebb szelet hozott. A napi első futamot rövidítéssel tudta a rendezőség befuttatni a leálló szél okán, azonban a futam végére a szél ismét felerősödött és gyönyörűen ki is tartott a második futam végéig.
Minden hajóosztályban és kategóriában nagy volt a versengés. Az Optimist kategóriában 68 versenyző nevezett, akiket a szokásoknak megfelelően tapasztalati szintjük szerint piros, fehér és zöld csoportba osztanak. A táboros és oktatási célokat szolgáló Fröcsi OP már a tavalyi évben bekerült a Nádas Kupa Sorozat hajóosztályai közé, hiszen így táborokból kijövő, kevés tapasztalattal rendelkező kis vitorlázók versenyzésére is lehetőség nyílik. Ezúttal 11 hajó nevezett Fröcsiben, igaz a szombati zordabb és szelesebb idő pár hajót a parton marasztalt, azonban vasárnap már teljes létszámban állt rajthoz a tizenegy fős mezőny

 

 

.
A 420-as osztályban kilenc hajóegység, az RS Feva osztályban nyolc egység indult el a versenyen.
Az öt futamra kiírt verseny vízi programja mellett a rendező Balatoni Yacht Club a parti programokra is nagy hangsúlyt helyezett. A verseny ünnepélyes megnyitóját megtisztelte jelenlétével Hebling Zsolt polgármester úr, aki köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a vitorlás sport népszerűsítése és fejlesztése, valamint az ifjúság nevelés fontos cél Alsóörs település számára és az egykori alsóörsi Nádas Panzió területe és környezete kiváló lehetőséget teremt a település ezen közfeladatainak ellátására.

 

 

A parti események keretében szombaton a bpBARbq séfjei sütötték a hot dog és hamburger finomságokat a gyermekeknek, majd a már hagyományossá vált Nádas Kupa fánkok is előkerültek. A vacsora után tombola várta a versenyzőket, amelyen több tucat díj talált gazdára. Vasárnap a futamok után került sor a díjkiosztóra, amelyen számos különdíj is kiosztásra került.
Összességében elmondható, hogy egy jó hangulatú, tartalmas, izgalmas, gyönyörű és kiváló környezeten megvalósított ifjúsági vitorlás versenynek lehettek szemtanúi, akik ellátogattak Alsóörsre a hétvégén!

 

 

Gratulálunk valamennyi díjazottnak!
A Balatoni Yacht Club egyúttal köszöni a közreműködő vitorlás egyesületek, a Magyar Vitorlás Szövetség, a támogatók és szponzorok, és nem utolsó sorban a szülők közreműködését a verseny rendezése során!

 

A Balatoni Yacht Club versenyzői – Sári Eszter, Feith Máté, Szinessy Benedek, Szinessy Barnabás, Gulyás Bálint – a hazai terepen fantasztikusan teljesítettek. Esztinel és Bálintnak ez volt élete első vitorlás versenye és mindketten kiválóan vitorláztak. A Soltész Orsi edzői kezei között fejlődő kis csapatból Feith Máté végzett a legjobban, az Optimist zöld kategóriában a 2. helyen végzett. Gratulálunk! Nagy és pozitív meglepetést hozott Sári Eszti, aki a rutinos versenyzőket is meghazudtoló módon egyre jobb futameredményeket elérve a dobogó harmadik fokára állhatott fel az OP zöldek között, és egyúttal a legjobb lány díját, továbbá a legjobb elsőéves versenyző díját is elhozta kategóriájában! Szinessy Beni a szintén előkelő 5. helyen végzett, bátyja Barni a 10. helyen. Gulyás Bálint élete első versenyén 14. lett a zöldek között. Természetesen a már megszokott vízbe dobás sem maradhatott el dobogósaink számára!

 

 

Végeredmény:
Optimist piros kategória:
1. helyezett: Murányi József (Procelero SE)
Optimist zöld kategória¬:
1. helyezett: Fináczy Péter (Kereked VK)
2. helyezett: Feith Máté (Balatoni Yacht Club)
3. helyezett: Sári Eszter (Balatoni Yacht Club)
4. helyezett: Papp László (balatonfüredi Yacht Club)
5. helyezett: Szinessy Benedek (Balatoni Yacht Club)
6. helyezett: Németh Zsombor(Balatonfüredi Yacht Club)
Optimist zöld kategória legjobb lány
1. helyezett: Sári Eszter (Balatoni Yacht Club)
2. helyezett: Murányi Luca (Procelero SE)
3. helyezett: Bíró Anna (Kereked VK)
Optimist fehér kategória:
1. helyezett: P.Szolomayer Balázs (VVSI)
2. helyezett: Laczkó Sára (Balatonfüredi Yacht Club)
3. helyezett: Rácz Mihály (Balatonfüredi Yacht Club)
Optimist fehér kategória legjobb lány:
1. helyezett: Laczkó Sára (Balatonfüredi Yacht Club)
Optimist Fröcsi kategória
1. helyezett: Bite Adél (Kereked VK)
2. helyezett: Horváth Zoé (Kereked VK)
3. helyezett: Dergács Marcell (Kereked VK)
Optimist Fröcsi legjobb lány
1. helyezett: Bite Adél (Kereked VK)
2. helyezett: Horváth Zoé (Kereked VK)
3. helyezett: Ainslei Emma (Kereked VK)
RS FEVA
1. helyezett: Csekovszky Mór, Juhász Sámuel (Kereked VK)
2. helyezett: Náray Bendegúz, Náray Borbála (VGYSE)
3. helyezett: Korbuly Sarolta, Nagy Csenge (Balatonfüredi Yacht Club)
420
1. helyezett: Litkey Janka, Érdi Hanna (THE)
2. helyezett: Fülöp Zsigmond, Fülöp Balázs (Procelero SE)
3. helyezett: Rutai Tamás, Kendeh Gusztáv (THE)

 

VÉGEREDMÉNYEK:

Eredmények_Nádas Kupa_Optimist_ 5 futam után

Eredmények_Nádas_420_5 futam után

Eredmények_Nádas_Fröcsi Op_5 futam után

Eredmények_Nádas_OPtimist_összesített

Eredmények_Nádas_RS Feva_5 futam után