Azt olvasom itt-ott, hogy a földet a legnehezebb irányban kerüli meg például a Vendée Globe. Nos, van egy ennél sokkal nehezebb irány. Nevezetesen a kelet-nyugati irányú földkerülés. Ez nem jelent mást, csak azt, hogy a próbálkozó delikvens nem  Dél-Afrika megkerülésével lép ki az Atlanti-óceánról, hanem Dél-Amerika csücskén a Horn-foknál. És hogy miért nehezebb ez az út? Azért, mert az uralkodó szélirány a Déli-óceánon nyugati, és belátható, hogy nyugati irányban haladva több a cirkálás mint a bőszelezés. Így természetes, hogy errefelé kevesebben vágnak neki. Szóló módon még kevesebben. Az első ilyen ismert próbálkozó Joshua Slocum volt, aki mellesleg az első ismert földkerülő is. 1895 és 1898 között kerülte ily módon a földet.

 

 

Emellett a szóló, megállás nélküli földkerülés még sokkal ritkább. Összesen négy férfi tudta eddig megkerülni nyugati irányban a földet, vagyis helyesebben az Antarktiszt. Elsőként Charles Blyth 1971-ben, 292 nap alatt. 23 évvel később Mike Golding 1993-94-ben, 161 napra rövidítve az időt. Utána a francia hajós Philippe Monet 151 napra faragta azt. A jelenleg érvényes rekord Jean Luc Van Den Heede nevéhez fűződik: 122 nap 14 óra 3 perc és 49 másodperc.

 

 

Ennél persze jóval több próbálkozó volt. például Dee Caffari is, aki a Vendee Globe-on is indult és jelenleg skipper a Volvo Ocean Race-en.

 

Most viszont egy új kihívó érkezett, és nem is akármivel. Yves le Blevec egy Ultim trimarán, a Team Actual fedélzetén kísérli meg a sikeres kelet-nyugati irányú földkerülést. Jelenleg a Falkland szigeteknél jár, természetesen bőven az eddigi egytestű rekordon belül, de ki tudja, hogy a trimarán hogyan viselkedik majd a Déli-óceán hajót nem kímélő időjárásával szemben.

 

 

Most az a helyzet, hogy miközben Yves dél felé halad, eközben Francois Gabart észak felé. Gabart hasonló hajóval igyekszik megdönteni az ellentétes, nyugat-keleti irányú földkerülés egykezes rekordját, melyet jelenleg Thomas Coville tart 49 nap 3 óra 4 perc 28 másodperces idővel. Gabartnak jó esélye van megdönteni ezt a rekordot.

 

https://www.teamactual.eu/