Vége a februárnak, hamarosan kezdődik versenyszezon! Az év kezdeti időszakában elsődleges feladataink közé tartozik, hogy az előttünk álló szezon működési kereteit megalkossuk. Az előző szezon végével megkezdődött bizottsági munkák eredményeként a beérkezett javaslatok, módosítási kérelmek egyeztetésre kerülnek, körvonalazódnak a költségvetés részletei. Így véglegesednek azok a támogatási összegek, melyek újabb lehetőségeket nyitnak arra, hogy az olimpikonok felkészülését, a szakemberek képzését az utánpótlás fejlődését támogassuk. A múlt év végén megkezdett és idén januárban folytatódott előkészítő munkálatokat követően februárban sok örömteli hírrel tudunk szolgálni.

 

Megvannak az olimpiai felkészülés támogatásának idei keretei. A tavalyi egyszeri 100 millió forint eszköztámogatás és 38 millió forint felkészülési támogatást követően, idén az olimpiai felkészülésre fordítható 62 millió forint felosztásáról döntött az MVSZ elnöksége. A Kiemelt Edzői Program keretében – szemben a tavalyi kettővel – az idén már három edző számára tudunk fizetést biztosítani és véglegesítettük az olimpiára készülő versenyzők Gerevich-ösztöndíj keretében havonta járó felkészülési támogatást is. Az olimpiai felkészülési támogatások felosztásáról részletesen beszámoltunk a hunsail.hu-n megjelent cikkünkben.

 

Bővültek a lehetőségek az utánpótlás-versenyzés támogatásában is. Utánpótlás edzői bérezésre 7 988 000 forint támogatást kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI), az összeg felosztása folyamatban van. 2019-ben összesen 26 millió forint támogatásban részesül az utánpótlás-nevelés és -versenyzés. Az összegből 9 millió forint MVSZ költségvetési támogatásából, 17 millió forint pedig a 2017/2018-as évre kapott 20 millió forint összegű T-Systems-szponzorációnak köszönhetően áll rendelkezésre. A támogatási összeget, az ifjúsági ranglistaversenyekre, edzőképzésre, az MVSZ az ifjúsági osztályok direkt támogatására és sportágnépszerűsítő versenysorozatok támogatására használjuk fel. Az utánpótlásra fordított támogatások részleteiről részletesen beszámoltunk a hunsail.hu-n megjelent cikkünkben.

 

Elkészültünk a ranglistaversenyek rendezésére vonatkozó szerződésekkel. A szakbizottságokkal és az ifjúsági versenyrendezésben aktív tagszervezeteinkkel együttműködésben sokat dolgoztunk azon, hogy a ranglistaversenyek rendszerét egységesítsük. Ennek a közös munkának az eredménye során kialakítottuk azt a feltételrendszert, mely egy egységes és minőségi keretet teremt a kikért ranglistaversenyek megrendezéséhez. A szerződés pontjai alapján egy olyan objektív kritériumrendszer is kidolgozásra került, mely alapján a megrendezett ranglistaversenyek és az azokat rendező szervezetek rangsorolhatóak lesznek. A támogatott ifjúsági ranglistaversenyeken az MVSZ a támogatást célzottan az óvási bizottságok delegálására fordítja. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni az ifjúsági ranglistaversenyek még magasabb színvonalú megrendezéséhez.

 

Több támogatói szerződést is kötöttünk februárban. Az Erste Bank lesz a Kékszalag névadó támogatója. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke dr. Kollár Lajos és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Tőkepiaci Üzletág vezetője a jubileumi, 50. Kékszalag támogatásáról írt alá szándéknyilatkozatot február 23-án a Budapest Boat Show-n. A bank egyébként a Kékszalag mellett a gyerekeknek szóló Kékpántlika versenynek is a fő támogatója lesz.

 

Szintén a Budapest Boat Show-n került aláírásra egy együttműködési megállapodás a világ egyik vezető vitorlagyártója, a North Sails magyarországi képviselete és a Magyar Vitorlás Szövetség között. A North Sails az első olyan támogatója a szövetségnek, amely nemcsak pénzügyileg, hanem szakmai partnerként is segíti a szakmai szövetség munkáját és a hazai versenyek sikeres megrendezését.

 

Ismételten szeretném felhívni a figyelmeteket a sportorvosi engedélyek megszerzésére. A Nemzeti Sportinformációs Rendszer várható márciusi elindításával nem lesz lehetőség, érvényes sportorvosi engedély nélkül versenyezni.

 

Kérem, mihamarabb gondoskodjatok az orvosi vizsgálatokról!

 

Jó szelet

 

főtitkár