Az idén márciusban is kitartó hideg időjárás nyomán felvetődött egy kombinált sí- és vitorlásverseny rendezés lehetősége gyerekeknek Eplényben, majd egy hétre rá Csopakon.

 

 

Más országokban már komoly hagyománnyal bírnak az ún. „ski-sailing” vagy „ski-yachting” versenyek. Ennek mintájára 2018 tavaszán először idehaza a magyar ifjúsági sportolók is megmérettethetik magukat, először a bakonyi Eplény sípályáján, majd egy héttel később pedig a Csopak előtti vitorláspályán összesen 4 futamból álló Havas Nádas Kupán a következők szerint:

• Síelés (1. és 2 futam): 2018. március 24. szombat 10.30-12.30; Intersport Síaréna Eplény
• Vitorlázás (3. és 4 futam): 2018. április 1. vasárnap 11:00-13.00; Csopak, CSVI

 

A Havas Nádas Kupa kapcsolódó részletes Havas Nádas Kupa Kiírás v final 03.18 mellékleten található.

 

A versenyre egyénileg kell nevezni, és az értékelés is e szerint történik. A verseny 2 futam óriás-műlesiklásból, és 2 futam pályavitorlásversenyből áll, és az így lefutott összesen 4 futamból a legrosszabb futam kiejthető, és dől el ki a legmenőbb a sí- és vitorláspályákon egyaránt.

 

 

A mozgásfejlődéssel alakul ki, hogy mivé is válik az ember nem csupán a mozgás, de a gondolkodás és a viselkedés területén is. A mozgáskultúra alapelemeinek döntő többsége a születéstől a 10–12 éves korig alakul ki, melyek később a bonyolultabb mozgásoknak is az alapjául szolgálnak, így ezen időszak kiemelt fontossággal bír az egészséges személyiség kialakulásában. A fejlődő idegrendszer képes egyre bonyolultabb mozgások szabályozására, a mozgások gyakorlása pedig visszahat az idegrendszer tökéletesedésére, mely alapján újabb mozgások sajátíthatók el. Ebben az életkorban a mozgásnak az idegrendszer funkcionális fejlődésében mással nem pótolható szerepe van. Nem pusztán a mozgásos ügyesség megalapozása történik meg tehát ebben az életkorban, hanem az egész személyiséget meghatározó képességeké is.

 

Egy sportoló mozgásrepertoárjában, és így mozgáskultúrájában fontos gyerekkorban a sportok kombinálása.

 

A jövő két hétvégére kiírt kombinált sí és vitorlás pályaverseny a Havas Nádas Kupa néven a fentiekkel összhangban elsősorban a 8-16 éves gyerekkorosztályt célozza meg.

 

Bár a vitorlázó gyerekek 2018. tavaszi edzésprogramjában március 24-ére eredetileg már javában vitorlás edzések szerepeltek, de amíg várják a tavi pálya kitavaszodását, addig a közeli hegyen jöhetnek össze egy síversenyre.

 

Jó havat és szelet!