Nagy sikert ért el a 470-es olimpiai hajóosztályban versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor: a július elején megrendezett portugáliai junior Európa-bajnokságot összetettben a második helyen zárták.
Minden idők – egyik – legjobb eredményét érte el az olimpiai 470-es hajóosztályban a Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs duó. Végig dobogós helyen vitorlázva nyert ezüstérmet a Spartacus Vitorlás Egylet kettőse a portugáliai Sesimbrában rendezett 470-es junior Európa-bajnokságon. A végül az első és harmadik helyen végzett izraeli egységekkel együtt a magyar hajó kiemelkedett a 37 hajós mezőnyből, az éremfutammal együtt 12 futamból ez a három egység kilencet nyert meg. A 11. futam után hárompontos előnnyel állt a második helyen Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor, az éremfutam után ebből 9 pontos előny lett – így magabiztosan hozta el az ezüstérmet a magyar hajó.

 

 

Gyapjasék mostani eredményéhez foghatót magyar 470-es hajó még soha nem ért el, a legközelebb ehhez önmagukon kívül a Czégai Péter-Kutassy László duó járt, amikor az első junior Eb-n a szlovéniai Koperben 1997-ben a 12. helyen végeztek. A junior világbajnokságok során hasonlóan jó eredményt ért el 1983-ban az ausztriai Mörbisch-ben a Haranghy Csaba-Sipos László egység a 7. helyével és még ennél is előrébb végzett Nyári Gyula és Köles Gábor egy évvel később, ők 1984-ben a svájci St. Moritz-ban a 4. helyet szerezték meg. Gyapjas Balázs egyébként 2011-ben indult először 470-es osztályban junior Eb-n, akkor a 38. helyen végeztek Kovács Mátéval a belgiumi Nieuwpoortban. Testvérével, Zsomborral 2015-ben indultak első ízben ilyen versenyen, Burgaszban a 15. helyen zártak. Mostanáig a legjobb helyezésüket tavaly Riva del Gardán érték el, akkor a 4. helyen végeztek.

 

A Gyapjas testvérek célja a portugáliai versenyt megelőzően az éremszerzés volt és egészen az utolsó futamig úgy nézett ki, hogy bronzot nyernek. „Az ellenfelünk az utolsó futamban azonban rossz rajt után a rossz oldalt választotta és csak a 19. helyen tudott célba érni, így 3 pont előnnyel mehettünk a medal race-re, azaz az éremfutamra” – mondta Gyapjas Balázs a versenyről. Hozzátette: „A verseny egészében nagyon kemény volt, az első két napon erős, 17-19 csomós szélben eléggé sebességi verseny volt, ahol sajnos nem tudtunk versenyezni a két izraeli hajó ellen. Utána pedig a gyengébb, de forgolódós szélben nagyon nehéz volt megjósolni, hogy mi fog történni.”

 

A versenyzőkre hazaérkezés után 9 nap kondicionáló edzés vár Magyarországon és július 22-én indulnak Aarhusba a július 30-án kezdődő olimpiai kvótaszerző összevont világbajnokságra.

 

A versenyzőkre hazaérkezés után 9 nap kondicionáló edzés vár Magyarországon és július 22-én indulnak Aarhusba a július 30-án kezdődő olimpiai kvótaszerző összevont világbajnokságra.

420-asban is jól szerepeltek a magyar versenyzők
A 470-esek versenyével párhuzamosan folyt Sesimbrában az utánpótlás versenyzők 420-as osztályának Open és U17 Európa-bajnoksága is. Az Open osztályban 2, a fiatalok között 1 magyar egység indult.
Az Openben 98 indulóból a Vida Péter-Fehérvári László kettős az utolsó napon 10. és 5. helyezéseket értek el, végül a 69. helyen végeztek. Mohácsi Marcell és Juhász Erik pedig a 84. helyen zárta a portugáliai versenyt. Az U17-es kategóriában a Szűcs Benedek-Batiz Ábel alkotta páros a 35. helyet szerezte meg a 44 hajós mezőnyben.